Tomas Bodin – She belongs to another tree

bodin 2015
Tomas Bodin – She belongs to another tree

 

I en tid när allt fler ger ut sina verk på vinylskiva – ja, rentav på kassett – går Tomas Bodin åt andra hållet och släpper sitt nya, gastkramande, album endast som nedladdning. Men om nu utgivningen är modernast tänkbara, så är keyboardistens val av instrument desto mer old-school. Här är det gammelsynthar för fullt, eftersom dessa enligt upphovsmannen förmedlar känslor långt bättre än sina moderna barnbarn. Allt detta i en musik som troligen är den både mest äventyrliga och mest dramatiska som Bodin någonsin gjort. Ta exempelvis ”Damn, I was stung by a Zap Goblin”, ett mörkt, suggestivt stycke som utan tvivel hör hemma bland de mest intrikata stunderna hos radioprogrammet ”Elektroniskt i P2”. Eller ”She belongs to another tree” som verkligen tänjer på själva begreppet musik. Här är det experimentella ljudlandskap som gäller, i hyfsat samma skola som Mikael Åkerfeldts och Steven Wilsons duoprojekt Storm Corrossion. Ifall nu dessa två varit mer äventyrliga av sig. Dissonanta ljudsjok av en sort som aldrig skulle höras hos Bodins dagjobb i The Flower Kings. Nära tolv minuter av ont mörker; när Bodin skapade detta var han ingen lycklig människa. Resten av albumet är inte direkt muntert, det heller, dock i mer ”vanlig” Bodin-anda. Det vill säga gripande stämningsstycken på alla upptänkliga klaviaturer, musik som knappast kan klassas som rock. På flera håll uppstår likheter med de instrumentallåtar som David Bowie fyllde b-sidorna med på sina album ”Low” och ”Heroes”. Lika ofta är det Ralph Lundsten som blir referensen.

Tomas Bodin – She belongs to another tree

Dried Leaves from the Sky
When a Ballerina Fish made Her Gum Crawl
Damn, I was Stung by a Zap Goblin
She belongs to another Tree
A Drama Queen in a Sky Bar
The Sloths are Never Climbing Inwards
Dancing a Tree in a Paranormal Café
Night Forest

http://tomasbodin.se

 

Betyg: 8/10

Daniel Reichberg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.