Eric Johnson – EJ

eric-johnson-ej_web

Amerikanska gitarresset Eric Johnson är aktuell med sitt åttonde studioalbum. Och Eric serverar själv bästa tänkbara presentation på baksidan av skivkonvolutet i form av underrubriken Song explorations on acoustic guitar and piano.

EJ är en lika talande som kärnfull albumtitel – det är hans initialer och hittills mest privata och personliga utgåva. Med få undantag är det sånger som man lätt kan nynna eller vissla med i. Arrangemangen är avskalade. Ibland är det Eric själv på gitarr eller piano och ibland ett tillbakalutat akustiskt komp. Endast i Les Paul/Mary Ford-klassikern ”The world is waiting for the sunshine” (1954) blir det rafflande när Eric och kollegan Doyle Dykes spelar duett. Ytterligare tre tolkningar av andra artisters verk inryms på EJ: Jimi Hendrix Experiences ”One rainy wish”, Simon & Garfunkels ”Mrs Robinson” och folkvisan ”Scarborough fair”. Dessa hör till albumets toppar och framhåller Erics förmåga att låta unik. ”Scarborough fair” i synnerhet då Eric vare sig är känd som sångare eller pianist men här framför han en strålande version av låten på sång och piano.

Bäst på skivan är dock Erics egen komposition ”Wrapped in a cloud”. Det är en vackert böljande sång framförd av en ensemble bestående av gitarr, ståbas, slagverk, cello, piano och sång. Låten är så behagligt framförd att jag känner ett slags meditativ tillfredsställelse av att höra den. Den kontemplativa känslan är närvarande i nästan varenda vrå av skivan och Erics sång är faktiskt en minst lika starkt bidragande faktor till detta som hans fingerfärdighet på gitarr och piano.

Eric Johnson – EJ
Mascot/Provogue

1. Mrs. Robinson
2. Water Under The Bridge
3. Wonder
4. Wrapped In A Cloud
5. Once Upon A Time In Texas
6. One Rainy Wish
7. Serinidad
8. Fatherly Downs
9. The World Is Waiting For The Sunrise
10. November
11. All Things You Are
12. Scarborough Fair
13.Song For Irene

http://www.ericjohnson.com/

Betyg: 8/10

Jukka Paananen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.