Riverside – Eye of the Soundscape

riverside-eye-of-the-soundscape-web

Den nya plattan från Riverside har som de flesta progfans vet en tragisk bakgrund i att den mycket uppskattade gitarristen Piotr Grudziński hastigt avled i februari i år. Det här var naturligtvis ett hårt slag mot bandet eftersom Piotr verkligen bidragit till deras mycket speciella sound. Den nya plattan får naturligtvis ses som en sort sista hyllning till Piotr och innehåller nya och gamla versioner av i huvudsak instrumentella låtar som tidigare inte släppts på skiva. Man kan vara lite skeptisk till den här typen av snabbt ihopsamlade minnesplattor som ofta är ett sätt av skivbolagen att mjölka så mycket pengar man bara kan av en artist eller ett band så länge det går. Men det går också att förstå Mariusz Duda och de andra i bandet när de säger att det var viktigt att få till ett värdigt avslut och att verkligen göra en platta dedikerad till Piotr. Eller som de uttrycker det – ”This is our last journey together so we dedicate this album to you, Brother. In our hearts you will stay forever.”

För er som inte vet något om den nya plattan (en dubbel-CD) skall direkt sägas: Det här är ingen typisk Riverside platta! Eller mer tydligt: Här finns inte mycket spår av någon Prog Metal för den som mest gillar den sidan av Riverside. Faktum är att den till stilen är mycket mer lik musiken från Marisusz Dudas sidoprojekt Lunatic Soul än det vi brukar höra från Riverside. Här är fullt av elektroniska soundscapes (det är kanske det titeln syftar på?) och rytmer. Piotrs bidrag finns men de är inte på något sätt dominanta. Fast där de dyker upp är de som vanligt mycket effektfulla.

För undertecknad, som är lika fascinerad av båda sidor av Mariusz Dudas låtskrivande och arrangemang i de båda projekten, så har slagsidan mot Lunatic Soul absolut ingen betydelse. Det blir likafullt högintressant.

Den nya skivan innehåller fyra helt nya i huvudsak instrumentella låtar: “Where The River Flows”, “Shine”, “Sleepwalkers” and “Eye Of The Soundscape”. Av dessa tycker jag själv att den inledande 11 minuter långa ”Where The River Flows” är den bästa med sitt rätt suggestiva elektroniska sound (påminner faktiskt en hel del om Tangerine Dream) som vandrar runt i lite olika skepnader och med Mariusz’ basspel och sångröst i skön falsett som fin avslutning av låten. Övriga nya låtar kanske inte ger ett lika stort intryck även om ”Sleepwalkers” bjuder på ytterligare lite skönsång från Mariusz och en hel del sköna sound, mest elektroniska och inte så mycket kopplat till Piotrs gitarr. Den avslutande ”Eye of the Soundscape” är, trots att den ligger bakom titeln på plattan, den kanske minst intressanta av de nya låtarna. Den som brukar vara kritisk till elektronisk musik får här lite vatten på sin kvarn – ”Det är bara en massa konstiga ljud utan sammanhang eller melodi”. Man kan kanske se det som något av en psykedelisk utsvävning. Fria improvisationer där förvisso Piotr är med och bidrar med sina gitarrtoner. I vilket fall, denna låt ger dubbel-CDn en mycket harmonisk och lugn avslutning.

Kanske lite överraskande får jag nog ändå säga att för mig är de två bästa låtarna på denna dubbel-CD låtarna ”Night Session –  Parts 1 and 2”. De här två låtarna släpptes som bonus-CD till den tidigare plattan SONGS (”Shrine of New Generation Slaves”) och det var kanske inte så många som uppmärksammade dem. Därför är det jättebra att låtarna lyfts fram här igen. Jag gillar verkligen stämningarna som byggs upp i dessa två låtar. Det är mycket av märkliga ljud mitt i allt det sköna plus otroligt läckra taktmarkeringar. Ibland tror man att man befinner sig mitt inne i en transformatorstation (!). Här finns så många sköna ljuddetaljer. Inte minst de närmast Vilda Västern-liknande gitarrtonerna som kommer plötsligt för att lika plötsligt försvinna. Jag inbillar mig att Piotr faktiskt ligger bakom mycket av de fantastiska gitarrljuden på dessa låtar. Kanske rent av också de närmast gudomligt vackra harp-tonerna en bit in i Part 2? Sen är det fullständigt genialt att pressa in de sköna saxofon-solona av Marcin Odynieci i Part 2. Dessa två låtar ligger kanske närmast det vi brukar få höra från Lunatic Soul och jag älskar det.

Resterande låtar på plattan består i stort av remixade versioner av tidigare Riverside-låtar eller bonus-låtar från tidigare plattor. Den bästa här tycker jag är remixen av ”Rapid Eye Movement” där vi får höra mycket av Piotrs fina gitarrspel.

Totalt sett är det här ett mycket bra skivsläpp. Men då mycket är återanvänt är det svårt att sätta ett riktigt toppenbetyg. Likväl är det svårt att finna mycket som är bättre inom genren.

Riverside – Eye of the Soundscape
InsideOut Music

CD1:
1. Where The River Flows
2. Shine
3. Rapid Eye Movement (2016 Mix)
4. Night Session – Part One
5. Night Session – Part Two

CD2:
1. Sleepwalkers
2. Rainbow Trip (2016 Mix)
3. Heavenland
4. Return
5. Aether
6. Machines
7. Promise
8. Eye Of The Soundscape

www.riversideband.pl
www.facebook.com/Riversidepl
www.instagram.com/riversideband.pl

Betyg:8/10

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.