Unitopia – More Than A Dream – The Dream Complete

Det australiensiska progressiva rockbandet Unitopia finns inte mer. Faktum är att bandet varit upplöst sen länge (senaste fullängdaren kom 2012) och de olika medlemmarna har sysslat med ett flertal andra projekt sen dess. Mest kända av dessa är väl United Progressive Fraternity (lett av Unitopias sångare Mark Trueack) samt Southern Empire (lett av Unitopias keyboardist Sean Timms).

Under sin korta karriär under perioden 2005–2012 hann de släppa 5 album varav en live-platta. Dessutom var den sista plattan (”Covered Mirror”, 2012) egentligen ’bara’ en tribute-platta till låtar och band som betytt mycket för Unitopia. Här finns bland annat ett väldigt trevligt Genesis-medley. Men Unitopia samlade många fans och framförallt var det många (inklusive mig själv) som föll för den fantastiske sångaren Mark Trueack. Hans sångstil påminner inte så lite om Peter Gabriel men rösten är på många sätt fylligare och mörkare. Dessutom skrev och framförde bandet många låtar som tilltalade progfans över hela världen. Inte minst plattan ”The Garden” sticker ut där titellåten visar klara tecken att ha inspirerats av Genesis paradnummer ”Supper’s Ready”. Musikerna i bandet imponerade också på många och kanske framförallt Sean Timms som behärskar sina keyboards till fulländning. Inte helt överraskande framgår att han i unga år inspirerades av ingen annan än Rick Wakeman. Något annat som också stack ut var att man ofta tog in blås (sopransax) i kompositionerna. På de första plattorna spelade Mike Stewart men efterhand ersattes han av Daniel Burgess. Tyvärr dog Mike Stewart 2014 och den nya plattan är bl a dedikerad till honom.

Som ni förstår är denna platta (med titeln ”More than a dream – the dream is complete”) menat som en sorts slutpunkt i bandets karriär. Eller som de (i detta fall Sean Timms) uttrycker det själva:

 ” This is our swan song, our parting gift to the loyal, dedicated and loving fans of Unitopia. Mark and I wish to thank you for all your support, encouragement and love throughout the Unitopia journey. Even though this particular dream may be complete, there are many more dreams to come.”

Som ni nog vet så brukar det dyka upp samlingsboxar med ett bands eller en artists produktion när bandet eller artisten inte längre finns. Men detta skivsläpp är annorlunda och det närmaste jag kommer i jämförelse är nog ”Genesis Archives”-plattorna där man blandat originalinspelningar med tidigare outgivna låtar och live-versioner ifrån Genesis karriär. Fast skillnaden här är dock att det inte finns live-versioner men mycket mer av remixar och annorlunda versioner av låtarna. I vilket fall, det här är en 3-CD produktion och som ni förstår innehåller den väldigt mycket musik som var mastigt att ta sig igenom.

Som titeln på albumet antyder bygger det hela på den första Unitopia-plattan som hette just ”More Than A Dream”. Den första CDn av de tre är helt enkelt en remastrad version av debut-plattan. CD 2 är nästan i sin helhet fylld med remixade versioner av låtarna på CD 1. Mer intressant är kanske då CD 3 som innehåller tidigare outgivet material plus disco-remixar (!) av några av låtarna på debutplattan. Allra mest intressant är kanske ändå att den allra sista låten är helt nyinspelade enbart för denna platta. Denna låt har titeln ”The Dream Complete” och understryker alltså en gång för alla att tiden med Unitopia är över.

Jag kan omöjligt gå in i detalj på alla låtarna i samlingen men då jag själv inte hört debutplattan från Unitopia förut som får jag säga att det var en tämligen angenäm ny bekantskap. Man inser att Unitopia-projektet inte från början var s a s inriktad på att spela progressive rock. Många av låtarna ger faktiskt mer ett intryck att vara kommersiellt gångbara pop- eller rocklåtar. Men med en sådan sångare och med fina melodier som bas blir det ändå riktigt njutbart. Jag gillar speciellt titellåten ”More than a dream” vars remixade version redan spelas flitigt på progradiostationerna. Fast jag undrar lite grand över likheten i refrängen med grundtemat i låten ”Motherless Children” (eller egentligen betitlad ”Duel with the Devil”) med supergruppen Transatlantic från deras album ”Bridge Across Forever” från 2001. Är det bara en slump eller ”knyckte” Mark och Sean detta rakt av? Tja, de flesta musiker snappar väl upp saker överallt så det kanske inte är så konstigt (eller så är detta bara en slump).   För att återgå till huvudämnet så bör jag även nämna titlarna ”Justify”, ”Ride” och ”Slow Down”. Speciellt den sistnämnda är mycket fin med växlande lugna och fartiga partier. I den lite mer takt-intensiva delen lyckas man använda stråkar och symfoniorkester riktigt, riktigt skickligt.

När vi sedan kommer till CD2 får jag säga att jag tyvärr totalt saknar poängen med denna. Varför egentligen göra remixar av redan befintliga låtar? Sånt brukar sällan leda till att en ny version s a s tar över från originalet. Själv tycker jag bara det är förvirrande och närmast irriterande. Och i det här fallet kan jag inte tycka att de remixade versionerna faktiskt tillför någonting.

Men om CD 2 känns onödig så är CD 3 däremot något av en guldgruva. Här finns till exempel två fantastiska långa låtar som bara tidigare utgivits på samlingsplattor med annan musik. Här får de i mitt tycke en mer naturlig hemvist. Det gäller låtarna ”The Outsider” och ”Decameron Day 6 Tale 9”. Speciellt den sistnämnda är ett 20 minuter långt och fantastiskt njutbart stycke. Det är faktiskt obegripligt att inte detta stycke fått plats på en egen Unitopia-platta förut eftersom jag faktiskt tycker det är något av det bästa de någonsin spelat in! Låten gjordes uppenbarligen som ett bidrag till ett av de ambitiösa s k Colossus projekt som arrangerats i ett samarbete mellan franska skivbolaget Musea och det finska progmagasinet Colossus. Just projektet benämnt Decameron Part II består av 4 CD musik som sträcker sig över mer än 4 timmar! Fantastiskt i sig men förklarar varför enskilda bidrag knappast kommit ut till allmän kännedom.
I tillägg till detta praktnummer finns på CD 3 även flera tidigare outgivna låtar, bland annat den mycket fina ”Haunted Storm”.

För att ytterligare understryka betydelsen av CD 3 skall sägas att det nyskrivna stycket ”The Dream is Complete” faktiskt är den här samlingens allra bästa låt! Det låter fräscht och medryckande. Refrängen sitter som en smäck och gitarrkompet här är otroligt skönt och fartigt. Sen gör låten flera jazziga utvikningar som ökar spänningen i låten. Det är faktiskt mycket Transatlantic-stuk över delar av låten och det gillar jag skarpt.

För att avrunda det hela så får jag säga att detta är en mycket imponerande samling som naturligtvis är ett måste-köp för varje inbiten Unitopia-fan. Det räcker att bara tycka om Mark’s underbara röst – här får man massor av låtar med Mark i högform. Sen kan jag tänka mig att en vinyl-version verkligen blir något att ”skryta med”. Med detta fantastiska omslag av prog-artisten Ed Unitsky så lär det bli något alldeles speciellt att ta fram och beundra.

Unitopia – More than a dream – the dream complete
GEP

CD 1 (Original but remastered CD ”More Than A Dream”, 2005):
1. Common goal
2. Fate
3. Justify
4. Take Good Care
5. Ride
6. More Than A Dream
7. Slow Down
8. Lives Go ’Round
9. Still Here
10. Unitopoa (Bonus Track)
11. There’s a Place
CD 2:
1. Common Goal (Matt’s Re-work)
2. Fate (Matt’s Re-work)
3. Justify (Matt’s Re-work)
4. Take Good Care (Original demo with alternative
5. Ride (Sean’s Re-work)
6. Ride (Extended 321 Mix)
7. More Than a Dream (Sean’s Re-work)
8. Slow Down (Sean’s Remix)
9. Lives Go ’Round (Sean’s Remix)
10. Still Here (Matt’s Re-work)
11. Still Here (Sean’s Re-work)

CD 3:
1. The Outsider (Originally Released on ”The Stories of H. P. Lovecraft”, 2012)
2. Decameron Day 6 Tale 9 (Originally released on ”Decameron Days Part II”, 2014)
3. Haunted Storm (Previously Unreleased)
4. Ride (Dance Mix)
5. There’s a Place (Dance Mix)
6. Common Goal (Dance Mix)
7. Fate (Dance Remix)
8. This Life (1996 Unreleased Demo)
9. Time for Change (1996 Unreleased Demo)
10. The Dream Complete (New song written especially for this release)

http://www.facebook.com/Unitopiamusic

http://www.unitopiamusic.com

Betyg: 8/10 

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.