E-Mail

info@artrock.se

 

Artiklar

 

 

 

Mellotronen - ett legendariskt instrument inom den progressiva rocken 

De flesta GARFare känner nog ganska väl till Mellotronen - maskinen (som kan kallas världens första sampler) som var med och skapade den där speciella ljudatmosfären hos musiken från grupper som Moody Blues, Genesis, Yes, King Crimson och många fler. Och som fortfarande används flitigt bland nutidens efterföljare (t ex The Flower Kings).

Betydelsen av instrumentet för den progressiva rocken eller symfonirocken som den ibland kallas kan verkligen inte underskattas. Dessutom är själva tingesten som sådan ett smärre tekniskt underverk och närmast en Meccano-pojkdröm som gått i uppfyllelse (ryktena säger till och med att de första modellerna faktiskt innehöll Meccano-delar!). Därför är det inte förvånande att instrumentet fortfarande nämns med vördnad, respekt och beundran i musikkretsar. Trots att instrumentet i praktiken spelat ut sin roll p g a dagens enorma utbud av digitala samplers och synthesizers så finns ett nyvaknat intresse som liknar det som drabbat den gamla vinylplattan. Instrumentet har fått kultstämpel och samlare är beredda att betala stora summor för att få det i sin ägo. Därför är det inte underligt att det skrivs mycket om instrumentet och nu har det också kommit en alldeles fenomenal bok om Mellotronen (se bilden). Den är skriven av den brittiske musikern, författaren och musikjournalisten Nick Awde och har titeln "Mellotron - The Machine and the Musicians that Revolutionised Rock" (utgiven 2008 av förlaget Desert Hearts, www.deserthearts.com, England, rekommenderat pris cirka 20 pund).

Boken är verkligen ett otroligt referensverk (592 sidor tjock!) om Mellotronen och är fullspäckad med fakta om instrumentet. Men det som fascinerar mest är hur den berättar historien om den progressiva rockens utveckling genom en mängd intervjuer med de mest framträdande musikerna. Här får vi veta detaljer om hur det stora banden på 70-talet tog till sig instrumentet och vävde in det i sin musik.Här är exempelvis intervjuer av de ledande musikerna från grupper som the Moody Blues, King Crimson och Genesis. Men boken går längre än så och intervjuar även musiker från mer modern tid (t ex Roine Stolt från The Flower Kings) för att visa att instrumentet eller snarare Mellotron-soundet i högsta grad lever även i dagens rockmusik.

För er som verkligen är intresserade av detaljer om instrumentet och höra musikernas egna ord om hur de använde det så kan jag verkligen rekommendera denna bok som har ett tämligen överkomligt pris (förmodligen p g a avsaknaden av färgbilder).

Ni kan också läsa min lite utförligare artikel om Mellotronen och boken i länken nedan. Där listar jag också mina 20 absoluta Mellotron-favoriter bland klassiska och mer moderna rockband. Tycker du att jag missat något i denna lista så är jag mycket intresserad av att få veta detta.

 

(länk till Mellotron-artikeln)

 

Karl-Göran Karlsson

 www.kgkarlsson.nu/music_frame.html