GÖTEBORGS ARTROCKFÖRENING

 
 

Recensioner

 

Caamora – She "Dvd" (Metal Mind Productions)

Act 1 Overture 
Scene 1: The Storm 
The Veil 
Covenant of Faith 
Rescue 
Scene 2: The Cave 
The Bonding 
Ambush 
Scene 3: Judgement 
History 
Scene 4: Confrontation 
Vigil 
Scene 5: Shadows 


Act 2 
Scene 1: Fire Dance 
Scene 2: Cursed 
Closer 
Disbelief 
Murder 
Eleventh Hour 
Scene 3: Resting Place 
The Hermit 
Sands of Time 
Scene 4: Embrace 
The Night Before 
Scene 5: Fire of Life 

 

Caamoras scenuppförande av rockoperan ”She” är filmad på Wyspianski Theatre i Katowice, Polen, i slutet av oktober förra året. Det är ett drama i två akter tillika en gestaltning av CD-versionen med samma namn, men med tillägget av ”The Hermit” mitt i den andra akten.

Mitt omdöme av musiken står fast: en grandios första akt vars pompa och ståt tyvärr inte riktigt följs upp i den andra. När det gäller det sceniska utspelet avslöjas några intressanta detaljer som faktiskt är till denna Dvd:s fördel: För det första står rockbandet i fokus, vilket framför allt ger ett betydligt snärtigare och kraftfullare trumspel. Orkestern, med undantag för cello, oboe och valthorn, är av praktiska skäl förpassad till en synt, vilket inte stör det minsta. För det andra får vi se uppenbarelsen av den omnipotenta drottning Ayesha i form av Agnieszka Swita. Hon utstrålar en nimbus som försätter hela föreställningen i ett sagolikt skimmer. Hon lät glimrande på CD:n, men hennes karisma på estraden får övriga aktörer att framstå som scenarbetare! Den enda som faktiskt lyckas med att spela mot drottningen är hennes undersåte, här liksom på CD:n levandegjord av Christina Booth. Deras duett i stycket ”Confrontation” är kronjuvelen i detta verk!

Miljön, i vilken berättelsen utspelas, återskapas med hjälp av diverse rekvisita, lämpligt kostymerade körmedlemmar samt bildprojektioner i bakgrunden. Samspelet mellan musiken och det teatrala är förvisso inte fullt koordinerat, men mot bakgrund av att allt är framfört utan generalrepetition är det ändå fullt godtagbart.

Caamoras ambitiösa skapelse matchar väl inte de av The Who eller Pink Floyd, men förhoppningsvis banar det väg för fler artister att kunna fullborda sina rock- och metalloperor. För en opera är ju trots allt ett allkonstverk, och till det hör ju naturligtvis ett scenuppförande.

Som bonus medföljer ett fotogalleri, intervjuer om verkets tillblivelse, samt en ljudmix i 5.1.

 

www.myspace.com/caamorauk

 

Betyg: 8/10

 

länk: cd recension.

 

Jukka Paananen

 

 

 

 

       

   

   
   

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna

 

 

©