E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Ultravox – Brilliant (Crysalis/EMI)

LIVE
FLOW
BRILLIANT
CHANGE
RISE
REMEMBERING
HELLO
ONE
FALL
LIE
SATELLITE
CONTACT
 

 

Midge Ure hävdar i en intervju (se nedan) att Ultravox inte alls föresatt sig musik liknande den de gjorde sig så enormt stora med i 1980-talets början. Det bara kommer automatiskt när de fyra träffas. Tillåt mig tvivla, för det här albumet låter nästan precis som ”Vienna” eller ”Rage in Eden”, storverken som en gång för alltid skrev in kvartetten i historieböckerna: den ofta sentimentalt maffiga musiken, de monumentala klaviaturerna och den hjärteskärande violan från Billy Currie och naturligtvis Midge Ures dramatiska röst högst upp på toppen (låt vara att den förlorat en smula av forna tiders spänst). Även en i förstone beskedlig detalj som Warren Canns trummor gör vad de ska, det vill säga understödjer det syntetiska skönt analogt.

Ultravox förmåga att slå stort i 10-talet vågar jag inte sia om. Men att glittrande ”Rise” skulle ha blivit hit 1982, den saken är klar. ”One” borde i en vettig värld spränga in på balladsamlingarna, och så har vi den himmelska ”Satellite”, där Ultravox blandas med Berlin-trilogi-Bowie och jag flyger till paradiset.

Jag läste att någon kritiserat det myckna bruket av ballader. Det stämmer att skivan innehåller för bandet ovanligt många lugna nummer. Men vad gör väl det, när dessa träffar hjärtat som Amors pilar? Hör bara avslutningen ”Contact” och kom sedan och klaga. Nä, just det!

www.ultravoxbrilliant.com

 

 

Betyg: 8/10

Daniel Reichberg

 

Midge Ure-intervjun:

http://artrock.se/intervju/intervju_59.htm

 

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna