E-Mail

info@artrock.se

 

Intervju

 

ArtRock MySpace

 

 

 

Mattias Axelsson – MIOSIS

(av Conny Myrberg)


 

***Först skulle jag vilja gratulera till ett välförtjänt skivkontrakt, hur kom ni i kontakt med Lion Music ?

Tack så mycket! Jag vill minnas att två dagar innan vi skulle lägga våra promo-brev till diverse skivbolag runt om i världen, så fick jag ett mail ifrån Lion Music där de rakt av insisterade på att signa oss. Även om vi avvaktade och fick fler erbjudanden så kändes deras deal mest givande, pålitlig och seriös.***Första gången som jag hörde er var på festivalen ”Gothenburg Metal Festival” 2007 då ni ersatte avhoppade bandet Wolverine. Intrycket som ni gav var en rätt så mörk framtoning i stil med grupper som Tool. Hur skulle du själv vilja beskriva er musik och vilka är era influenser?

Vi får ganska ofta höra denna jämförelse med Tool. Visst gillar vi Tool och vi gör musik i moll, udda taktarter och sången är inte alltid i den främsta positionen.
Men jag tycker nog att det finns mer olikheter än likheter och vi känner oss knappast som något plagiat. Man kan väl se det ur perspektivet att Tool har en väldigt unik stil, och alla genrer har sin upphovsman. Vi går i samma spår som dem, men gör vår egen personliga grej av det.
För min egen del så kan jag nog säga att influenserna kommer ifrån olika håll… Känslomässigt ifrån band som Massive attack, Dead can dance och Pink Floyd. Band ur ett mer tekniskt perspektiv som Tool, Meshuggah, Psychotic waltz och Oceansize.

 

***Du skriver de flesta texterna, kan du berätta lite om hur dessa kommer till och dess handling på debutplattan.

Ja vad ska man säga, de handlar om känslor och tankar på olika plan. En bejakning av livet med allt vad det innebär. Jag gillar när konst i vilken form som helst inte är alltför konkret, utan föredrar när mottagaren får tolka utifrån sin egen sinnesstämning. Jag har skrivit poesi i många år och har alltid gillat när jag lyckas få till känslan som om det vore en målning; att färgerna och linjerna talar till en på ett undermedvetet sätt och inte bara det man ser med ögat.***Titeln “ALBEDO ADAPTATION“ varför valde ni just denna?

Albedo som är ett mått på ljusets reflektion och Adaption som står för anpassning. Tanken med titeln är att allt här i världen måste anpassa sig för att överleva.

 

***Ni startade gruppen 2005, ge oss gärna info hur Miosis kom till och något om valet av bandnamn?

Vi hade några av oss haft bandet Soma soul transfusion i ett par år och då vi beslutade oss för att ta in nytt folk i bandet och i samma veva ta en ny riktlinje i musiken så kändes det rätt att byta namn. Miosis som är medicinsk term för pupillens rörelsemoment kändes som en trevlig beteckning för vår musik.


*** Har du någon enstaka låt vilken du känner extra för på albumet och i så fall varför?

Svårt. Alla låtar har stor betydelse på sina sätt. Men Red väger nog allra tyngst för mig. Jag skrev den när jag förlorade min far i cancer.


***Skivan är inspelad i “Belly of the Whale studio” redan 2007 enligt infolappen från Lion Music. Har ni klart med nya alster och när är dessa i så fall tänkt att spelas in?

Vi har hundratals med idéer liggande till nya låtar, men processen när vi skriver musik kan ibland bli en aning långdragen och pedantisk. Vi experimenterar med nya rytmer, polyrytmer och det kan ta tid innan vi är helt nöjda med resultatet. Ofta sitter vi och gräver i smådetaljer in i det sista. Men planen är att under våren och sommaren fokusera på låtskapandet och kanske kan vi ha ett nytt album klart till vintern.


***Sedan starten har ni vad jag förstått haft en del medlemsbyten, är den som spelade in debuten “ALBEDO ADAPTATION” samma som dagens uppställning och när blev er nuvarande line-up klar?

Jo vi har haft en hel del medlemsbyten. Att hålla ihop ett band är en konst i sig. I Miosis har vi kanske rätt höga krav. Den tekniska förmågan är så klart viktig, men vår musik handlar ju så mycket om känsla också. Sen ska man vilja umgås med personen privat och stå ut med varandra i en turnébuss.
Det har skett lite förändringar sen vi spelade in albumet. Magnus Lervik som spelade gitarr hade lite för fullt upp med sitt andra band och har ersatts av Henrik Von Harten. Dessvärre så fick vi nyligen ta beslutet att gå skilda vägar med vokalisten Erik Skoglund. Han och hans flickvän får snart barn och han kände att han inte kunde ge bandet den tid och energi som krävs. Han har ersatts av Torin Williams som var med i bandet under en period tidigare. Det känns sorgligt att Erik inte är med mer, men Torin känns som en värdig ersättare och han är redo att ge 100%.***Har någon av er något annat projekt/band vilka ni deltar i?

Mikael hoppar in då och då som basist i Maeryl och själv deltar jag som live-trummis i gothbandet Dr. Arthur Krause.***Det stilfyllda omslaget är gjord av Lennart Ljungkvist, skulle vara intressant att får höra om dess historia och lite om vad jag förstår den bortgångne skaparen.

Lennart var min farbror och en mycket begåvad konstnär. Efter hans bortgång hittade jag en hel säck med målningar som jag direkt kände att de här talar samma språk som Miosis musik. När vi spelade in skivan och jag presenterade idéen för resten av bandet, så kände alla samma sak. Dessutom är låten Benandanti mer eller mindre en hyllning till min farbror.***Jag blev imponerad av ert liveframträdande på nämnda festival, hur ser era planer ut för framtida gig/festivaler?

Vad som ligger främst just nu är vår releasefest den 13 februari på Henriksberg här i Göteborg. Sen har vi lite grejer på gång i Sthlm och några festivalkontakter utomlands. Vi har bland annat fått en förfrågan om en prog-festival i Holland, men inget är spikat.
Överlag så är planerna och förhoppningarna helt klart att komma ut och spela så mycket som möjligt.


***Nya plattan har ju ännu inte släppts, vad har ni för förväntningar och hur är intresset i musikvärlden så här innan debuten når skivdiskarna?

Jag vet egentligen inte vad våra förväntningar är. När vi får mail ifrån folk över hela världen som brinner för vad vi gör och kallar sig fans av vår musik så känns det mest overkligt, men självklart otroligt kul. Sen handlar det ju om att vetskapen om vår existens måste spridas. Där ligger väl ansvaret på oss själva och skivbolaget. Men man ska väl ha lite flyt också.

 
*** Cd skivans existens börjar så sakteliga ifrågasättas och de lagliga nedladdningarna tar allt större utrymme, hur ser du på denna utveckling för grupper som er?

Personligen tycker jag att det där känns lite sorgligt. Jag är uppvuxen med vinyl och CD. Jag vill lyssna på musiken och hålla konvolutet i handen. Men det är väl bara att inse att det skett en generationsförändring. Sen är ju dock frågan om folk betalar för vad de laddar ner eller inte, och där ligger dilemmat. Om problemet kan lösas så tror jag att det måste ske genom en kombination av att det blir hårdare lagar kring fildelning, men också att musik säljs till ett rimligare pris.


*** Har ni några planer på videos och när får vi se dessa i så fall?

Vi har diskuterat det en hel del och det senaste jag hörde var att två kanadensare som sysslar med videokonst vill göra någon form av video med oss. Vi är öppna för förslag och får se vad som händer.


*** Då tackar jag för din tid och önskar er all välgång inför debutsläppet “ALBEDO ADAPTATION“.


Tack själv för visat intresse.


 

 
www.miosis.se

www.myspace.com/miosisband