E-Mail

info@artrock.se

 

Intervju

 

ArtRock MySpace

 

 

 

Tony Clarkin - Magnum

(av Lars Nyrén)

 

Foto:ArtRock.se
 


 

Fick äran att göra en intervju med Tony Clarkin, låtskrivare och gitarrist i Magnum. Magnum släpper ett nytt album 12 juni (2009) som heter ”Into The Valley Of The Moonking". De kommer att ge sig ut på turné och besöka Malmö 25 september, Göteborg 26 september och Stockholm 27 september.

Tony ringde upp mig punktligt enligt överenskommelsen och jag fick ett mycket trevligt och intressant samtal:

Kan du beskriva den nya Magnumskivan?

Oj, låt mig tänka lite. Det är svårt för mig att uttrycka mig rätt, men jag är verkligen stolt över den. Om man skall jämföra med tidigare skivor så är den mest lik de två senaste ”Princess Alice and the Broken Arrow” och ”Brand new morning” Det är inget konceptalbum även om alla tror att alla våra skivor är det. Men eftersom jag är den som skriver alla låtarna i bandet, så kan det många gånger bli så att man kan hitta ett litet samband mellan låtarna.

 

Vilken är din favoritlåt på skivan?

”No one knows his name” Den har bra text och melodi. Jag skrev 60 låtar till nya CD´n. Fick välja bort en efter en. Bob (Catley – sångaren i Magnum ) fick komma och hjälpa mig att sortera ut låtar. Men jag vågade inte säga till honom att han skulle få lyssna igenom 60 låtar för då hade han nog inte kommit… ha, ha…

 

60 låtar! Då förväntar jag mig en box med outgivet material fram igenom.

Tja, du. Dom ligger inspelade på min dator.

 

Som typ demos?

Ja, åt demo hållet till.

 

Hur får du inspiration och idéer till låtarna ?

Det är ganska lätt för mig att bygga musiken. Det kan vara ett riff eller en ackordföljd till en början och sen rullar det på. Däremot att skriva text kan vara svårt. Skriva text till 12 låtar är faktiskt lite skrämmande för mig. Jag ägnar mycket tid till att hitta ett ämne. Jag lånar böcker på biblioteket och nu för tiden så letar jag inspiration även på Internet. Men när jag väl får känsla för något ämne så börjar idéerna oftast att flöda ur mig.

 

Ni kommer att turnera i höst, får vi höra nytt material och gamla klassiker?

Jag och Bob diskuterade detta idag faktiskt. Det kommer att bli en blandning mellan nytt material och klassiker. Det blir 3-4 låtar från nya skivan och resten blir en blandning från allt annat vi gjort. Det är inte lätt att välja låtar när man gjort 16 skivor.

 

Kommer ni någonsin spela låtar från ”Hard Rain ” perioden?

Nej, jag tror inte att det skulle kännas rätt. Många tycker ”Hard Rain” lät som Magnum men det är inte konstigt eftersom jag skrev låtarna och Bob sjöng. Men vi har så mycket att välja från Magnum så det kommer inte att bli så.

 

Har du någonsin gjort ett soloalbum eller medverkat på någon annans skiva?

Nej.

Jag har mängder av instrumentala stycken inspelade så det kanske skulle kunna bli en instrumental platta i framtiden. Men jag har jämt så mycket för mig och Magnum är det viktigaste för mig. Jag gillar verkligen att hålla på med det.

 

Vilken är din favoritskiva som ni gjort?

För mig är det de tre senaste. När man skriver och spelar in musik så känns alltid det senaste fräschast.

 

Vilken låt är roligast att spela live?

Det skiftar. På senaste turnén var det den långa från ”Wings of Heaven”, kommer inte ihåg vad den heter nu…

 

”Dont Wake the Lion”?

Ja! Tur att någon har koll på det. Det var längesen vi spelade den och det blev en utmaning  att få den att fungera. Det var verkligen kul. Men det är alltid olika från turné till turné.

 

Nu tillbaks i tiden. Hur lärde du dig att spela gitarr?

Jag fick min första gitarr i julklapp när jag var elva år. Jag testade att spela lite då men det gick inget vidare. Vid tretton – fjorton års ålder tog jag fram den igen och började lära mig spela på egen hand. Då älskade jag det plötsligt.

 

Var Magnum ditt första band?

Nej. Jag spelade först med några lokala band i Birmingham. Det lät väl sådär i början. Jag blev väl bättre först vid sjutton års ålder. Och det skulle vara kul att bli riktigt bra någon gång!

Hur träffades ni och hur blev ni Magnum?

Bob var med i ett band som redan då kallade sig Magnum. Det är alltså Bob som är original medlemmen. Den dåvarande trummissen frågade mig om jag ville bli medlem i bandet. Jag var arbetslös för tillfället så det var inga problem för mig att börja. Det gick väl sådär i början. Men vi fick vara förband till Del Shannon ett tag. Men jag ville mer så jag började skriva låtar som vi började spela.

 

Numera när man ser er live så är Al Barrow den som håller på mest och skojar med publiken. Är han så glad och energisk även privat?

Ja.

 

Många har svårt att sätta in er musik i en genre. Vad tycker du att Magnums musik ligger närmast?

Magnum är främst ett rockband. En del kallar oss hårdrock. Men vi är i grunden ett rockband med lite blandning av allt. Själv lyssnar jag på all slags musik så länge det är bra musik.

 

Ni har gjort jubileumsturnéer för både ”On a Storytellers Night”  och ”Wings of Heaven”. Nu är det snart 25-jubileum för ”Vigilante”. Kommer det bli en turné med det albumet också?

Jag gillar egentligen inte att göra sådant över huvud taget. Jag tycker det är roligare att göra nytt. Men man skall aldrig säga aldrig…

 

Jag tackar så mycket för intervjun.

Tack själv och kom gärna in och säg hej efter spelningen i Göteborg!

www.magnumonline.co.uk

www.myspace.com/magnumuk