E-Mail

info@artrock.se

 

Intervju

 

ArtRock MySpace

 

 

 

Intervju med Roland Grapow från MASTERPLAN den 1 mars 2010.


PLATS: Sound Pollutions lokaler i Gamla stan, Stockholm.
SYFTE: Att pumpa honom på info inför nya skivsläppet ”Time to be king” i maj.

(av Peter Dahlberg)


 

I ett snöigt Stockholm sitter Kai Hansens efterträdare i Helloween, Roland Grapow, och ser fram emot att få träffa mig från Artrock.se ;-) Då det är första gången jag intervjuar någon artist så var mina nerver ett virrvarr i början och min inledningsfras försvann i något mummel, men så fort vi satte oss ner och började prata kände jag hur jag slappnade av. Roland var ingen dryg och divig person som jag först var lite rädd för, tvärtom, han var väldigt vänlig och lättsam som få.

Han åker nu runt och gör promotion för nya skivan ”Time to be king” samtidigt som han producerar den.

 

-Hej Roland, kul att Masterplan är på gång med ny skiva igen och att Jorn är tillbaka också.

Roland berättar att han är jätteglad att få arbeta med Jorn som sångare igen. Anledningen till att det sprack sist var att Jorn och trummisen inte riktigt hade samma uppfattning om tillvaron. Trummisen var en typisk tysk, säger Roland, som ville ha punktlighet och ordning. Jorn kände sig stressad av detta och ville ha ett friare arbetsklimat. Nu har Roland lovat honom detta och processen med nya skivan har varit mycket spännande enligt honom. De arbetar och leker lite mer med materialet än tidigare och tar lite nya chanser. Bland annat har de en låt som heter ”Blue Europa” som känns som någon upprockad nationalsång. Roland ler lite och säger att den är lite kitchig men att han och bandet gillar den. Jag gillade den också. Hoppas det inte blir något sista minuten beslut att plocka bort den från skivan. De har även gjort en liten plojlåt som en hyllning till Queen. Enligt Roland blir den troligtvis en bonuslåt.

Vidare berättar Roland att de denna gång inte hade några planer med låtarna utan att de fick bli lite som de blev. Vid genomlyssningen så hör man att materialet varierar men hålls ihop av Jorns mäktiga stämma och Rolands vassa gitarrlir. På en låt där jag i mitt huvud kunde höra ett keybordsolo frågar jag om det finns några sådana på nya skivan. Roland ler och skakar på huvudet.

 - Finns det någon speciell tanke bakom titeln på nya plattan ”Time to be king”?

Enligt Roland är tanken bara att det ska vara en nystart för bandet nu när Jorn är tillbaka och man hoppas förstås att nå ut med skivan. Han klagar lite här på att många laddar ner skivor idag utan att betala vilket är trist.

Nya skivan ”Time to be king” är inspelad i Rolands studio i Slovakien där han även bor. Han producerar nya skivan själv och är helt uppfylld av den just nu. När vi lyssnar på låtarna så säger han att han inte kan sluta tänka på hur exempelvis hi-haten låter på ett visst ställe. Flera gånger så säger han nöjt att de försökt arrangera låtarna på lite annorlunda sätt denna gång. När man förväntar sig ett visst taktbyte eller liknande så händer något annat och så vidare.

 

- Nämn tre gitarrister som du beundrar?

Gitarrgudarna heter Ritchie Blackmore, Uli Jon Roth och Michael Schenker, fast han erkänner att han försökte kopiera Yngwie Malmsteen ett tag men tröttnade. Här får jag också veta att om man ska spela snabbt så är det lättast att göra det på en fender-gitarr, den svarar snabbare än andra gitarrer. Så nu vet ni det också!

 

-Nämn tre favoritalbum!

Deep Purple – Machine Head (1972)
Grand Funk Railroad – The red album (1969)
Kansas – Leftoverture (1976)

Roland säger att han gillar 70-tals rocken bäst och när jag nämner att hans melodiska gitarrspel doftar mycket Thin Lizzy så håller han med. Vidare berättar han att han håller på att återupptäcka bluesen och skulle gärna släppa en soloskiva till med lite bluesigare inriktning.

Vi återgår igen till Masterplan, och en av låtarna på nya skivan, ”The black one”, handlar om hans tidigare flickvän. De gjorde slut för ungefär ett halvår sedan och Jorn har skrivit texten. Jorn skriver förresten alla texter. Inte för att Roland inte skulle kunna det, säger han, men för att Jorn vill använda de ord och fraser som får hans röst att låta så bra som möjligt. Enligt Roland så använder Jorn 100-150 ord konstant i sina texter som återkommer för att han sjunger dem så bra!

 

-Vilken är den bästa konsert du sett?

Här blir svaret lite överraskande Rammstein. Roland säger att han är stor fan av Rammstein och har alla deras skivor. Konserten, som han såg förra året, var helt fantastisk! Han känner trummisen i bandet och de ska försöka träffas när de spelar i Budapest i vår.

 

När jag ber honom beskriva sig själv med tre ord så säger han att han är vänlig, balanserad och positiv. Det är den uppfattningen jag får av honom också. Roland berättar att han inte är intresserad av att lyfta fram sig själv i bandet, att vässa sitt ego, utan att låtarna ska få det som låten behöver. Han vill inte gå in och göra ett gitarrpålägg om det stör Jorns sång och så vidare. Han ser sig som en i gruppen.

Vi satt och lyssnade igenom nya skivan också. Tror han spelade upp 9-10 låtar från nya skivan. Några titlar är: ”Fiddle of time” – Jorn låter argare en någonsin här och Roland säger nöjt att de ville låta mycket metal på denna låt. Mission completed kan man säga!

”Blue Europa” – Lite schlagermetal som man antingen gillar eller hatar, säger Roland.”Time to be king” – Troligtvis första singeln. I originalversion är den runt 6 minuter lång så man kommer att korta ner den till en edit-version. Roland hoppas även att bandet får göra en video till den. Denna låt är inte speciellt kommersiell vilket Roland bara ser som positivt. Han ville inte bara släppa en typisk Masterplan-låt som första singel denna gång.

Jag försökte dra ur honom något roligt turnéminne men lyckades inte. Han sa att de var för nasty för att nämnas högt. Däremot tyckte han de tre första turnéerna med Helloween var minnesvärda samt den första med Masterplan.

 

-Jag avslutade med att fråga var Roland Grapow gör 10 år från nu?

Han svarade att han förhoppningsvis fortfarande spelar och att Masterplan fortfarande finns.

 

Avrundningsvis vill jag bara säga att Roland var en mycket lättsam och lättintervjuad person samt en hängiven musiker och musikälskare. Han hoppas få bli förband till Scorpions men kan också tänka sig att åka ut med ett annat band som en dubbelakt. Turnén kommer att starta i höst och vi får hoppas att de kommer hit då också!

Under tiden får vi njuta av nya skivan ”Time to be king” med Masterplan som släpps i mitten av maj!

www.myspace.com/masterplanmetal

www.master-plan.net

Text/Foto
Peter Dahlberg