E-Mail

info@artrock.se

 

Intervju

 

ArtRock MySpace

 

 

 

Roine Stolt intervjuad våren 2009

 

Den här intervjun förekom i nedkortat skick i Sweden Rock Magazine i våras. Nu tänkte jag att ni kanske var sugna på att läsa hela, så vassego!

(Det där med Flower Kings-skiva försommaren 2010 får vi nog ta med stora skopor salt!)


 

Nå Roine, vad pysslade du med i Nashville häromveckan?

-          Hehehe...jag får inte berätta så mycket, men jag kan iallafall förtälja att jag, Mike Portnoy, Neal Morse och Pete Trewavas lade grunderna för en ny skiva med transatlantic.

Hur kommer det sig att det sker just nu?

-          Det får jag svara på, men kan inte! Egentligen skulle det kunnat ske när som helst de senaste åren; när både jag och Mike spelade på Neals soloskiva "?" var vi ju mycket nära. Även Pete var tillfrågad att spela där, men kunde inte. I så fall hade det ju faktiskt varit transatlantic! För Neals del handlar det mycket om the Lord wanted me to..., fast ska man vara ärlig så är det väl så enkelt att han var sugen igen efter att ha gjort soloskivor i såpass många år. Själv har jag varit inställd på en tredje skiva ända fram tills för ett år sedan då jag började förlika mig med att det nog inte blir nåt mer.

Är det stor skillnad att jobba med en kristen Neal mot den Neal du en gång lärde känna?

-          Det blir väl en och annan bordsbön, och så säger han att det är Gud som fått honom att skriva låtarna. Sedan har han slutat dricka alkohol, är väldigt strikt klädd och så går hela familjen i kyrkan. Men i vårt samarbete märks inga direkta skillnader.

Hur kommer plattan att låta?

-          Hhhmmmm...jag får inte nämna några titlar eller låtlängder...men OK, gillade man de två tidigare skivorna så gillar man den här. Det är progrock, till vilken alla fyra bidragit.

Vad är agents of mercy?

-          Jag har länge velat göra en akustisk soloskiva, som skulle bryta av mot elektriska flower kings. Fick för mig att jag inte skulle sjunga allt själv, så då hittade jag Nad Sylvan från unifaun på nätet. Oj - precis en sån röst som jag älskar! Som Steve Winwood, Phil Collins, Peter Gabriel... Sen sjöng han in körer och alltihop, och jag blev så imponerad att jag lade till helt nya proglåtar, så nu blev det ingen akustisk skiva ändå! Jag tyckte Nad satte sin prägel på musiken så mycket att vi inte borde låta skivan gå under mitt namn.

Är det ett projekt eller något fast?

-          Det vet man aldrig, ha ha! Folk frågade mig om Daniel Gildenlöw var fast medlem i flower kings, men det visade han sig ju inte vara. Kanske att Jonas Reingold hoppar av om ett år, och då var ju inte han fast medlem heller. Allt är flyktigt!

 Är Roine Stolt fast medlem av flower kings?

-          Jag brukar skämta om det, att inte ens jag är permanent! Visst skulle det kunna finnas ett flower kings utan mig, men det skulle nog låta rätt annorlunda.

 När träffade du förresten Daniel Gildenlöw sist?

-          Det var i juli förra året. Vi har god kontakt, pratar rätt ofta i telefon. Det var tänkt att han skulle sjunga på min soloskiva "Wall Street Voodoo", men något kom emellan.

Nu när Barack Obama tagit över, turnerar han ju i USA igen!

-          Bra! Det var ju bara för sin USA-vägran som han blev tvungen att lämna flower kings.

Vad händer på Blomfronten?

-          Inte mycket, just nu. Det känns som vi kommit till en punkt där vi måste ta en paus. Sedan måste jag säga att det faktiskt är lite jobbigt med alla som håller på och klagar och tycker det var bättre förr. Om "Paradox Hotel" eller "The Sum of No Evil" varit vår debut, så hade de blivit helt chockade, men nu verkar somliga bara vilja jämföra med gamla tider. Mike Portnoy och Pete Trewavas är lika förvånade de, över vissa människors bakåtsträvande. Men det här är såklart bara en liten del av orsaken till vår paus. Vi behöver dessutom ett tillfälle då skivbolaget och hela produktionen står bakom för att det ska bära sig ekonomiskt, och så håller ju Jonas, Tomas och Hasse på med sina sologrejor.

När kommer nytt material?

-          Jag har alltid låtar på gång, och visst skulle vi kunna få ihop en skiva i år med gott hantverk och bra melodier. Men det räcker inte! Mer realistiskt är att vi spelar in i höst och i vår, så kommer plattan på försommaren 2010.

Har du provat droger?

-          Trots att jag kommit i kontakt med droger sedan jag var tretton har jag faktiskt aldrig ens rökt en haschpipa! Utom möjligen passivt en massa gånger. Som tonåring var jag väldigt mycket emot alla sorters narkotika, men med dagens förnuft inser jag att lättare droger väl inte är farligare än vanliga cigaretter eller alkohol. Särskilt alkoholen är ju mycket mer förödande med allt våld den för med sig. Idag skulle jag väl kunna få för mig att röka en joint utan att det vore nån big deal, men jag vill ju vara en god förebild. Om man nu räknas som förebild när man är en femtioårig gubbe!

Vad tycker dina föräldrar och barn om din musik?

-          Jag har haft föräldrarnas uppbackning från dag ett. Pappa är väl rätt omusikalisk, men mamma spelar piano och upptäckte faktiskt både jimi hendrix och emerson lake and palmer innan jag fattat om de var bra eller inte! Hon är också bluesfreak, så hon gillar både det symfoniska och det bluesiga. Barnen....jaaaa...jag vet inte om de egentligen diggar vad jag gör, men för dem har det alltid varit självklart att pappa spelar in skivor och åker på turné. Men de tycker det är häftigt med allt folk på konserterna, och min ene son har börjat lyssna på dream theater, så då är han såklart stolt över att pappa lirar med Mike Portnoy!

Vad har du för favoritskådespelare?

-          Det vore enkelt att säga Al Pacino, men det är för mycket av ett standardsvar. Men han är faktiskt oftast jättebra och ibland alldeles lysande. Sen gillar jag Anthony Hopkins, även om hans roller oftast är likartade. Sedan finns de som aldrig får huvudroller för att de inte är tillräckligt snygga, typ Steve Buscemi. 

Favoritfilm?

-          Jag har faktiskt inga sådär favoriträtter eller filmer eller... Men jag tycker om drama som bygger på verkliga händelser. Jag är inte lyrisk över ”Matrix”, och jag somnar av ”Harry Potter”.

Vem skulle spela dig i filmen om ditt liv?

-          Oj, herregud! Måste det vara en svensk skådespelare? Inte? Då slår jag till på Leonardo DiCaprio! Men han får lära sig svenska först. Har du tänkt på hur bra han skulle passa som David Gilmour i en film om pink floyd?

Vilket är världens mest överskattade band?

-          Här måste man vara försiktig...jag har faktiskt svårt att tycka illa om musik. Om det är nåt man inte gillar så skiter man väl i att lyssna! Men om jag ska säga något, så är det rena poserband, som poison. Hur fan kan man vilja lyssna och titta på poison? Ska jag ta något närmare min egen musik, så förstod jag aldrig hypen kring the mars volta. Samma med tool och porcupine tree. De är bra, men inte alls bra.

Vice versa - vilka är de mest underskattade?

-          De flesta jag uppskattar har nog fått sin rättmätiga berömmelse. Men jag tycker att mats & morgan borde sälja några fler skivor än de gör. Sedan har vi bluesgitarristen derek trucks, som är brorson till Butch Trucks i allman brothers. Jag menar, jag älskar Eric Clapton, men Trucks spelar ju skjortan av honom. Ändå har han inte sålt en bråkdel av Claptons plattor. Kan väl i och för sig ha att göra med att han bara är i trettioårsåldern...

Vad kommer att spelas på din begravning?

-          Jag är lite kluven där. Antingen något fint traditionellt stycke av claude debussy eller wilhelm peterson-berger, eller något mer modernt, som "A Salty Dog" med procol harum, som är bland det bästa som finns, eller "Circle Game" av joni mitchell. Det enda jag absolut inte vill är att det ska bli en sorglig tillställning, men det kanske är svårt att bestämma i förväg, ha ha!

Vilken är den egna låt du är mest nöjd med?

-          Ojojoj...så svårt! Det första som ploppar upp blir ju "Stardust We Are", men sen tänker jag på "The Truth Will Set You Free"…eller kanske ”Jealousy”. Måste jag välja? Okej, då blir det "The Truth Will Set You Free”. Där tycker jag mig ha fått till allt i kompositionen. Den är jag väldigt nöjd med, och den är alltid rolig att spela.

För ett antal år sedan då du skulle räkna upp dina favoritalbum ur proghistorien var du kaxig nog att nämna ”Stardust We Are”. Ser du den fortfarande som ett av de störa mästerverken?

-          Ha ha ha, jag måste poängtera att just de orden tog jag aldrig i min mun! Ska man ställa den mot [yes] ”Tales From Topographic Oceans” eller [genesis] ”Selling England By The Pound”, så måste ju en massa faktorer in. Är skivan enkel eller är den dubbel? Vilket år spelades den in? En massa sånt. Men jag tycker helt enkelt att ”Stardust” är en oerhört bra platta, även om jag kanske ännu hellre lyssnar på ”Selling England By The Pound”.

Stämmer det att du har spelat på ungefär 150 skivor?

-          Vid det här laget börjar det snarare närma sig 250! Men många av de skivorna är singlar eller gamla LP-skivor där jag bara medverkar på enstaka låtar. Det är Åsa Jinder och andra studiojobb.

Minns du ditt eget första konsertuppträdande?

-          Inte direkt, men det måste ha varit någon skolfest på Sverkerskolan i Uppsala. Antagligen spelade vi några beatles-låtar, och jag spelade gitarr eller bas. Eller om jag spelade bas, så spelade jag gitarr ändå, men på fyra strängar och nedstämt en oktav.

…och den första konsert du själv gick på?

-          Det minns jag däremot tydligt. Det var made in sweden med Jojje Wadenius i Linnéträdgården. Det var någon kommunal satsning som hette Konstsommar, så jag betalade fem kronor och satte mig på tredje bänk. Blev gryyyyyymt imponerad. Det var så fruuuuktansvärt starkt så det snurrade i mitt huvud. Vilket kanske berodde på ljudvolymen, i och för sig. Detta var ett livsavgörande ögonblick och jag blev ett dedicerat made in sweden-fan. Jag minns till och med datumet – sjätte maj 1969.

Va – det var ju den dag då jag föddes!

-          Nähä, är det sant?! Det måste betyda nåt!

Vilken var din första skiva?

-          Den första singel jag köpte var ”Very Last Day” med the hollies. Första LP:n var procol harums självbetitlade album, som kostade 27 kronor på det som nu är Åhléns i Uppsala. Du vet hur det ser ut när man kommer in från busstorget och så in mot rulltrapporna? Där under rulltrappan fanns skivaffären, suspekt nog! 

Finns det någon skiva du skäms för att du gillar?

-          Jag har nog alltid varit ganska rakryggad med vad jag gillat, till och med när kompisarna fnissat. På 70-talet stod de och garvade när jag förklarade hur bra ted gärdestad var, för att inte tala om abba. Då tyckte de inte att man var riktigt riktig i huvudet, för det var ju nationalteatern man skulle gilla. Än idag blir jag helt tagen om ”Dancing Queen” dyker upp i någon TV-reklam. Den måste vara den perfekta poplåten.

Har du någon icke uppnådd dröm?

-          Det måste man nästan ha, för det är ju vad som driver en framåt. Har någon svarat nej på den frågan? Det vore naturligtvis oerhört att få göra något ihop med paul mccartney eller peter gabriel, men vid min ålder är man förnuftig nog att förstå hur orealistiskt det är… Man uppnår en viss förnöjsamhet, och så har jag ju så många spännande projekt på gång. Fast skulle någon ringa och be mig kasta mig i taxin för att jag ska till Abbey Road-studion och spela in med david gilmour och nick mason, så skulle ju hjärta dunka igång! Samma med en världsturné för flower kings med 120 spelningar jorden runt…

 

Daniel Reichberg