E-Mail

info@artrock.se

 

Intervju

 

ArtRock MySpace

 

 

 

Märvel Intervju:

Frågeställare Ulf Classon

 


 

Hej! Hur känns det nu när nya plattan är på väg ut?

 - Jag inbillar mig att det är samma känsla som när en mogen kvinna i ett lyckligt förhållande föder sitt tredje barn. Man är full av förväntan, känner kanske en viss oro men ändå en trygghet i att kärleken är solid och att allt kommer att bli bra.

 

För de flesta läsare här på Artrock så är nog namnet Märvel relativt nytt. Hur skulle du kunna ge en presentation av bandet för våra läsare?

 - Vi låter ungefär som Hellacopters men larvar oss och har masker .

 

Er nya skiva, kan du berätta lite om hur själva skapandeprocessen gick till inför inspelningen och hur du tycker att inspelningen flöt på. Är ni nöjda med resultatet?

 - Vi är mycket, mycket nöjda! Jag tycker att Warhawks Of War är en mer varierad skiva jämfört med tidigare plattor. Vi har gett både låtsnickrande och inspelning längre tid och låtit det växa fram. Man kan jämföra Thunderblood Heart med kristendomen och Warhawks Of War med buddhismen. Allt på TBH får plats i WOW, men inte tvärt om. Det är en större skiva med allt från smekande lavetter till knytnävsslag direkt på näsan.

Jag har tyvärr inte hört debuten ”Five Smell City” men er andra skiva ”Thunderblood Heart” visar upp en hel del olika influenser som bland annat The Hellacopters. På nya skivan “Warhawks of War” låter det som ni har löpt linan ut när det kommer till just The Hellacopters-influenserna. Är det ett medvetet val eller föll det sig så bara? Var dom kanske en inspirationskälla när ni skapade musiken?

 - Svenska musikjournalister har en tendens att jämföra svenska band med andra samtida inhemska band. Det är lite trångsynt. Man skulle kunna göra en skiva med Dylan och Cornelis covers och enbart bli jämförd med Lasse Winnerbäck. Kanske är det så att Hellacopters och vi delar en väldigt lång rad av gemensamma inspirationskällor. KISS, Thin Lizzy, tidiga Iron Maiden, MC5… typ hela rockhistorien. Tro det eller ej, vi har inte haft ambitionen att efterlikna något band. Vi har haft ambitionen att göra en skiva som vi tycker är så bra som möjligt. Sen har vi all respekt för Hellacopters! Både musikaliskt och som personer. Det är en jävla tur att vi inte blir jämförda med tex Takida, då hade vi varit tvungna att döda varandra.

 

Har Dregen och Robert ”Strängen” Dahlqvist som gästar nya skivan haft någon inverkan på inriktningen på nya skivan?

 - Njae, men dom har gjort några fantastiska gitarrpålägg på redan existerande grunder. En som har haft enorm inverkan är våran kock, Plura, som fixade bacon varje morgon åt John. Sångpåläggen hade inte låtit lika bra på fastande mage, det är ett som är säkert!

 

Vilka är era musikaliska förebilder? Vilka fick er att börja spela musik?

 - Vi är uppvuxna i Åtvidaberg där mycket kretsar kring fotboll. När vi sen gjorde ett år som utbytesstudenter i Colorado brakade hela helvetet löst. Vi upptäckte hårdrock, brudar och öl samma sommar. Det fanns ingen återvändo efter det.

 

Ni är ju en trio med fem medlemmar. Hur går det ihop?

 - Vår första bassist Ulrik Bostedt (Speedo) får inte lämna landet. Därför har vi några inhoppare för honom på turneerna, lite som i tag-team wrestling.

 

Photo by www.davideinar.se

Ni brukar uppträda med masker för era ansikten. Är det för att väcka uppmärksamhet, skapa mystik eller för att ni inte vågar visa era riktiga ansikten?

- Vi bär mask för att driva mogna kvinnor tokiga. Funkar varje gång.

 

Kan beskriva medlemmarna och dess bakgrunder lite?

 - Vocalo: Johns  superhjälte alter ego, sång och gitarr.

 - The King: Johns live alter ego. Representerar samhällsståndet adeln.

 - Ambassador: Tonys superhjälte alter ego, trummor.

 - The Vicar: Tonys live alte rego, representerar samhällsståndet prästerna.

 - Animalizer: Ulriks superhjälte alter ego för, bas.

 - Speedo: Ulriks live alter ego, representerar samhällsståndet, eh, cyklisterna.

 - The Aviator: Andra bassistens alter ego, representerarar samhällståndet borgarna.

 - The Burgher: Tredje bassistens alter ego, representerarar också borgarna.

 

Era liveshower har också ett rykte av sig att vara något utöver det vanliga. För en som aldrig har sett er live; Varför skall man besöka era konserter?

 - Vi gör vårt bästa! Ibland är det roligare att gå på konsert än att kolla på youtubeklipp på sin smartphone. Try it!

 

Har du något kul konsertminne att dela med dig av?

 - Vi spelade i Marl (tysk håla där Märvel Ärmy grundades) i somras. Ulrik gav bort sina skor till en kille i publiken under spelningen. Det var dumt gjort, men kul.

 

Hur ser ert schema ut gällande spelningar 2011 samt promotion för nya skivan?

 - Vi satsar på att spela så mycket som möjligt såklart. Så små sammanhang som möjligt, det brukar vara roligast. Pizzerior, uppehållsrum och sånt. Alltid tight, kaotiskt och kul.

 

Till sist; ordet är fritt att säga precis vad du vill till Artrocks läsare!

 - Tänk på att Lasse Berghagen kallats för Sveriges Bob Dylan.

 

Märvel - Warhawks of War (Killer Cobra/Sound Pollution)

 

 

 

www.myspace.com/marveltheband

www.marveltheband.com