E-Mail

info@artrock.se

 

Intervju

 

ArtRock MySpace

 

 

 

Intervju med Johan Reinholdz i Andromeda

av: Niklas Johansson
foto: Conny Myrberg

 

 

 


 

 

- Hej Johan! Jag vill först och främst börja med att tacka och gratulera till ett ypperligt släpp med nya skivan Manifest Tyranny

Tjenis! Tack så mycket!


- Hur känner ni i bandet nu när skivan är klar, jag tycker personligen att det är det bästa ni släppt ur er än så länge.

Jag är väldigt nöjd. Tycker vi fortsätter där Immunity Zone slutade och blandar hårt och mjukt, meckigt och catchy. Produktionen är den klart bästa vi haft hittills och soundet är mörkare och dystrare, vilket jag uppskattar.


- Vad kommer att hända nu? är det några goa festivalgig i ”pipen”?

Vi ska spela på PPM Fest i Belgien i april och på Fused Festival i England i maj. Sen siktar vi på lite festivaler i sommar, förhoppningsvis i Sverige för en gångs skulle. VI planerar även en turné i höst.- Var det någon skillnad i hur Manifest Tyrannyskapades till skillnad från de tidigare skivorna?

Inte jättestor. Vi jobbade dock lite mer ihop i replokalen med aren denna gång. Däremot så skrevs inga låtar i replokalen, vi jobbar inte riktigt så. Jag och Martin skrev låtarna och sen jobbade vi på arren som sagt tillsammans.- Hur går det till när ni skapar era alster vanligtvis?

Vissa låtar skrivs enskilt medan vissa låtar sätts ihop när vi jobbar två och två. Jag och Martin, Martin och David eller jag och David. Sen har Thomas också kommit med en del idéer som blivit viktiga stommar i vissa låtar.


- Hur disciplinerade är ni i replokalen, har ni mål uppsatta som att den här låten MÅSTE vi sätta idag oavsett hur lång tid det tar eller så?

Vi repar inte jätteofta utan mest inför gig eller inspelning. Så då har vi bestämt exakt vad vi ska göra på reporna. Dock kan det ju bli så att det tar längre tid att sätta ett visst parti eller låt


- Berätta gärna lite plattans texter och om det är någon som betyder speciellt mycket för dig!

Texterna tar upp ämnen orättvisor i samhället, förtrycket av den lilla människan, krig, girighet, alltså ganska mycket politik. Sådana texter har vi haft innan också, men nu blev det mer renodlat åt det hållet.
Jag tycker inte om att gå in på specifika texter och förklara dem, det förstör magin i dem. Jag tycker man ska läsa dem och bilda sin egen uppfattning om vad de betyder. Det finns inget rätt och fel i frågan anser jag.


- Vad influeras du av och var det nåt speciellt i tankarna inför nya skivan?

En del elektronisk musik. Jag gillar Front 242, Depeche Mode, Paul Kalkbrenner, The Knife, Familjen, Air, Forss etc. Sen också band som Opeth, ett band jag lyssnat på sen 1994 och alltid influerat mig. Våldsam death/thrash som Sylosis, nytt briljant band från England. Nya Dimmu Borgir Jävligt lugna grejer som Dead Can Dance, 16 Horsepower, Hurts, Richard Hawley.
Det kanske inte hörs i musiken men det är sånt jag lyssnar på i alla fall. Kan bara svara för mig själv, har rätt dålig koll på vad de andra lyssnar på.- Hur kom det sig att du började spela gitarr?

Lyssnade mycket på Europe i lågstadiet och ville bli som Kee Marcello. Sen kom jag in på hårdare grejer som Metallica, Iron Maiden, Slayer, Sepultura, Megadeth etc och då tog det verkligen fart!- Hanterar du fler instrument?

Jag spelar en del elbas också, vilket är ett skitkul instrument! Jag sjunger lite grann också.- Om du inte spelade gitarr vad skulle det bli istället?

Keyboard/piano är nog väldigt skoj! Man kan göra så mycket på en gång. Sjukt många möjligheter ljudmässigt med en snyt också så klart.- Vilken är din favoritlåt/skiva som du/ni gjort och varför?

"II=I" - därför att den är skum och proggig. Innehåller en del låtar som vi skrev ihop hela bandet och det märks på ett positivt sätt.
"The Immuinity Zone" - precis som "Chimera" lite mer rak, inte lika svårtillgänglig som "II=i", och därför väldigt slagkraftig. Gillar mixen mellan hårda låtar som "Recognizing Fate" och lugna dito som "Shadow of Lucent Moon". Sen är "My Star" en speciell låt som inte liknar någon låt vi gjort, vilket är gött! Lite mer gothic, och det gäller "Ghost on Retinas" också som är kort, mörk och lättillgänglig. Sen är "Veil of Illumination" satans lång, cirka 17 minuter,och meckig - en stark avslutning.
"Manifest Tyranny" är jävigt arg och mörk. Mycket bra texter av Martin (jag har skrivit text på en låt också). Produktionen är klart mustig och användandet av tal-samplingar breddar soundet och anknyter fint till texterna och förstärker dem. "Survival of the Richest" är enligt mig vår kanske bästa låt hittills - väldigt känslosam och catchy. Riktigt bra text också.
Sen har vi en stark öppning i "Preemptive Strike" - en våldsam thrashmetal-urladdning som med sin ringa längd på drygt 2:30 är vår klart kortaste låt nånsin. Ett komplett album helt enkelt.
- Finns det någon låt/låtar eller kanske skiva som du önskar att du eller ni gjort?

Pust…en hel jävla del faktiskt.. Nightingale - "The Dreamreader", Duran Duran - "Ordinary World", Morbid Angel - "Maze of Torment", Meshuggah - "Soulburn", Megadeth - "Tornado of Souls", Metallica - "Master of Puppets", The Cure - "The Same Deep Water As You", Sisters of Mercy - "Temple of Love", Paradise Lost - "True Belief", Queen - "Bohemian Rhapsody", Depeche Mode - "Enjoy the Silence", Slayer - "Raining Blood", Tori Amos - "Jackie´s Strength", Pantera - "This Love" etc etc.

 

- Antar att ni själva är nöjda med skivan? Fanns det material som var klart tidigare eller har ni bestämt att NU är det dags att köra med nya grejer?

Vi är nöjda ja! Mest nya grejer. Sen kan det vara så att äldre riff helt plötsligt passar in i nya låtar. Jag tycker det kan vara svårt att hålla reda på hur gamla vissa delar i låtar är. Lätt att blanda ihop det. T ex skrev jag en låt för några år sedan som blev uppdelad, vissa riff kom med i "Inner Circle" på "Chimera" medan andra hamnade i "Another Step" från nästa album "The Immunity Zone". Såna grejer händer rätt ofta.- Er före detta bassist Fabian har ju lagt av, och ni har ju nu hittat ännu en suverän sådan.... Hur kom ni i kontakt med Linus (Mr.Gul) Abrahamsson?


Vi har gått på samma skola - Musikhögskolan i Malmö. Han var från början Fabians kontakt. Sen har jag och Martin träffat honom då och då och vi insåg att han var helt rätt man för jobbet. En fantastiskt ambitiös musiker som verkligen gillar musiken vi spelar!
- Turnéminnen är alttid roliga att höra om, har du något speciellt minnesvärt att förtälja?

Ojojoj, Svårt att beskriva i ord så här. Jag får hänvisa till bonusmaterialet på vår live-DVD "Playing off the Board". Där finns en del gott! Se där - en liten reklamspot för DVDn! Nu måste alla köpa den. Gör det nu! Då kan ni få se godbitar såsom :

*Fabbe däckar in i ett element
*Johan dansar rysk Riverdance med 20 bärs innanför västen
*stand-in keyboardisten Robert Engstrand svimmar ståendes vid urinering i toan på bussen och rasar baklänges ner i soffan
*Thomas talar sju språk, däribland bl a finska.
*bandet trashar en loge i Polen
*bandet kör vilse i Tyskland och rundar Berlin på fel håll
mm mm!

- Omslaget till Manifest tyranny är ju gjort av Markus Sigfridsson (Darkwater mm) hur kom det sig att valet föll på honom?

Det var Emil på Inner Wound som styrde upp honom. Sen gjorde ju min flickvän Sofia Bennrup alla bilder utom framsidan.


- Ljudet på nya skivan är känns riktigt genomarbetat, kom ni fram till det ”perfekta ljudet” som ni ville ha?

Visst är det fett, helt klart men det finns alltid saker att slipa på. Sen kräver ju olika låtar olika ljud så det som är "perfekt" kanske inte hade varit "perfekt" på låtar vi kommer att göra i framtiden eller låtar på andra plattor.


- Om du skulle hoppa in som tillfällig ersättare i nåt band vilket som helst vilket skulle kunna vara aktuellt då, nytt som gammalt?

Megadeth, Opeth, The Doors, Captain Beyond, Soilwork. Lira med Cornelis Vreeswijk hade varit överfett också!
- Avslutningsvis så undrar jag om det finns något/några band som du inte sett men väldigt gärna skull vilja?

Atheist, Sigur Ros, Pink Floyd, Tori Amos, Depeche Mode, Muse, The Roots, Eucharist.- Jag tackar för att du tog dig tid och önskar lycka och välgång i fortsättningen med Andromeda (och allt annat så klart) det är ni verkligen värda. Hoppas våra väger korsas fler gånger i framtiden och att er fantastiska musik når framgång i musikvärlden!

Tack själv så mycket! Tack för senast förresten, det blev en blöt och trevlig kväll!
Saaaarvi! (betyder "säger vi" på Malmöitiska)

Niklas Johansson
www.artrock.se
 


 

MANIFEST TYRANNY (Inner Wound Recordings)
1. Preemptive Strike
2. Lies 'R' Us
3. Stay Unaware
4. Survival of the Richest
5. False Flag
6. Chosen by God
7. Asylum
8. Play Dead
9. Go Back to Sleep
10. Antidote

David Fremberg - Vocals
Johan Reinholdz - Guitar
Fabian Gustavsson - Bass
Martin Hedin - Keyboards
Thomas Lejon - Drums
 

www.andromedaonline.com 

 

 

Foton från Slottsskogen Goes Progressive 2011 här.