Ritual – TheStory of Mr.Bogd – Part 1

Då var det så äntligen dags för en ny fullängdare från de svenska prog – veteranerna Ritual, ett album som nu varit på G en längre tid. Vi fick ändå ett försmak 2020 med Ep´n Glimpses from The Story of Mr. Bogd och fansen som väntad fick åter hoppas på en snar ny release. Ett av bandets signum är deras koncept-album och då oftast inspirerats av Tove Janssons romaner om mumintrollen här presenterats dock en ny historia om den mystiske Mr Bogd där Fredrik Lindqvist står för text och story. Musikaliskt håller Ritual sin rätt unika blandning av melodisk rock med progressiva vinklingar och rötter i folkmusikens värld med alla deras akustiska tillika klassiska folkinstrument så den inbitne fansen kommer med all säkerhet känna igen sig. Inledande A Hasty Departure inklusive introt kör på med mycket av allt inklusive progressiva takter, folkliga toner, taktbyten och vi får en introduktion om den mystiske Mr Bogd. The Inn of the Haunted Owl visar prov på den mera melodiska sidan från Ritual där Dreams in a Brougham drar ner tempot och mer en stämningsfull låt tar vid.

Har nog beskådat bandet live fler gånger än albumsläpp och deras framträdande innehåller många sidor som på i Mr. Tilly and His Gang likt en clown vilken uppträder på en cirkus eller på Through a Rural Landscape där en mer akustiskt och symfoniskt framtoning framställs i ett instrumentalt alster. The Feline Companion en av favoriterna på nya fullängdaren med melodin i centrum och en del tankar går till Freddie Mercury och Queen, jo Patrik Lundström är ju inte bara en hejare på gitarr, hans sång är allt som oftast kliniskt ren både live och på skiva och det händer att Ritual kör körsång som påminner om nämnda band .

TheStory of Mr.Bogd – Part 1 ger en definitiv hint att nummer/part två kommer fortare än de 17 år den senaste fullängdarens ankomst och undertecknat ser dem gärna live igen då de allt som oftast de regerar som bäst framför scen.

Ritual Facebook

Ritual – TheStory of Mr.Bogd – Part 1
Karisma Records

  1. A Hasty Departure
  2. The Inn of the Haunted Owl
  3. Dreams in a Brougham
  4. Chichikov Bogd
  5. Mr. Tilly and His Gang
  6. Through a Rural Landscape
  7. The Feline Companion
  8. Read All About It!
  9. Forgotten Qualities
  10. The Three Heads of the Well

Betyg: 8,5/10

Conny Myrberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.