Jex Thoth – Club Pebbles Karlstad 9/9-2015

Text och bild: Helena Kernell

 

Sedan Club Pebbles startade i Karlstad för drygt ett år sedan av de två tjejerna Roya och Nicole, har liveutbudet fått ett suveränt uppsving. En av höjdarbokningarna måste vara Jex Thoth och jag har verkligen sett fram emot den här spelningen. Jag har lyssnat en hel del på de två fullängdarna – självbetitlade ”Jex Thoth” från 2008 och fantastiska ”Blood Moon Rise” som kom 2013 (I Hate Records).

Jex Thoth, som egentligen heter Jessica Bowen, kommer från USA och var med och startade bandet 2007. Musikstilen är framför allt doom med inslag av psykadelisk rock.

Förbandet, Gravmaskin, hade en bländande stroboskoplampa som pumpade på med epilepsiframkallande ljus under hela konserten. Kontrasten var total när Jex Thoth klev upp och började spelningen på en mörk scen, endast upplyst av några stearinljus i kandelabrar och en dämpad röd lampa vid trumsetet. Stämningsfullt.

Jex Thoth 1

Fotona blev tyvärr därefter, detta var dock ingen konsert där man använde kamerans blixt.

Spelningen inleddes med blytunga ”To Bury” från ”Blood Moon Rise” där Jex Thoth gick genom publiken till låtens inledningen och upp på scenen. Många av låtarna har ett mörker i sig och man får en känsla av en pågående ockult häxsabbat. Låtarna har stor tyngd och ett lugnt tempo. Jag hör korn från såväl Cathedral som Black Sabbath i musiken, även om den är unik i sig.

Jex Thoth har en stark scennärvaro och hon är mycket ute bland publiken och sjunger. Hon dansar teatraliskt över den lilla scenen och rör sig långsamt runt med ormlika rörelser.

Jex Thot 5
Ungefär hälften av låtarna kom från ”Blood Moon Rise”. Tredje låten från plattan, ”The Divide”, var även med som tredje låt i setet och är en av mina favoriter.

Konserten var suverän och jag hoppas på att få se Jex Thoth live igen. Det är en ny skiva på gång men Jessica valde att åka på en turné innan skivan gjordes klar. Jag ser även fram mot denna nya platta och hoppas att den är minst lika bra som den senaste.

Låtlista från Kalstadsspelningen:
To Bury
Kagemi
The Divide
Separated by Birth
The Watchers
Raven Nor the Spirit
Into a Sleep
And the River Ran Dry
Keep Your Weeds
Ehjä
Son of Yule
Jex Thoth 3 Jex Thoth 2

 

 

1 svar på ”Jex Thoth – Club Pebbles Karlstad 9/9-2015”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.