Gin Lady – Tall Sun Crooked Moon

Med sitt femte album visar Gin Lady att de är mer än summan av sina influenser. Precis som bröderna Ethan och Joel Coen med sina västernfilmer rör de sig inom ramarna för halvsekelgamla original men med en så djup känsla för konsten att de aldrig plagierar; de lånar och infogar sömlöst i sitt eget hantverk.

Tall sun crooked moon är gruppens hittills mest ambitiösa album. Samtidigt som jag vill kalla det för ett gitarralbum så ligger stämsång, klaviaturer och slagverk så tydligt i ljudbilden att man tror att det är en sextett, inte en kvartett, som spelar. The Allman Brothers Band-gungande ”Sweet country livin’” är en modern sydstatsrock-klassiker med ystra gitarrdrillar, kluckande congas och ännu mer gitarrer; steelguitar och akustiskt så smakfullt inlagt i fonden att jag får glimtar från mellanvästern på näthinnan. Även ”The darkest days of all time” är starkt filmisk med en visslad melodi någonstans mellan ett spaghettivästern-ledmotiv och superklassikern ”Ghost riders in the sky” (inspelad i ett otal versioner sedan 1948 varav Vaughn Monroe och Johnny Cash kanske gjort de mest spelade tolkningarna). I ”The visit” återbesöker de Neil Young & Crazy Horse i vilken mångsidige gitarristen Johnny Stenberg framkallar Neils transframkallande distorsion i ett ekande solo.

Den stora överraskningen är det coola Beatleskollaget ”Gentle bird”. Den börjar med en bluesig gitarrsfigur men när sången kommer in, pianospelet, sedan refrängen och slutligen sticket med stråkar/mellotron så är kopplingen lika tydlig som den är överrumplande. Men som om detta inte vore nog kröner de verket med en dynamisk, ödesmättad ballad. ”Tell it like it is” är så stark och väl framförd att den bara kan följas av tystnad. Magnus Kärnebro sjunger lidelsefullt medan bandet bygger upp en kraftfull närvaro utan att överarbeta, utan något utbrott. Och när tystnaden har lagt sig är jag övertygad om att Gin Lady idag är så autentiska i sin konst att de kan sälla sig själva till skaran av sina influenser.

https://www.facebook.com/Gin-Lady-254447104608141/
https://open.spotify.com/album/1lwkmkQhD3pxo8HL1nmdWb
http://kozmik-artifactz.com/

Gin Lady – Tall Sun Crooked Moon
Kozmik Artifactz

  1. Everyone Is Love
  2. Sweet Country Livin’
  3. The Darkest Days Of All Time
  4. The Visit
  5. Gentle Bird
  6. Into The Wasteland
  7. Always Gold
  8. Undertow
  9. The Rock We All Push
  10. Tell It Like It Is

Betyg: 9/10

Juxon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.