Magic Pie – Fragments of the 5th element

Det Eirikur-frontade Magic Pie är aktuella med sin 5:e skiva Fragments of the 5th element och innehåller endast 5 låtar (!). Som om det inte vore nog är det även 5 år sedan senaste plattan kom. Ni som hört dem tidigare får ytterligare en dos av deras tidigare mix av gamla Genesis, ELP, Deep Purple, The Tangent, Uriah Heep, The Beatles och liknande. Mitt intresse för detta band väcktes i och med att Eirikur gick med inför platta nummer 3 som släpptes 2011. En ypperlig sångare om ni frågar mig. Eftersom det bara är 5 låtar på skivan så tar jag och gör en låt för låt-recension.

The man who had it all – 5:36

Detta är andra singeln från skivan och jag älskar första versen med bara pianot och sången, ”Jeremiah was a wino, living from day to day…”. Klassiskt!. Men sen försvinner det i samma trista taktbyten som man hört tusen gånger tidigare.  Jag önskar att de byggt upp låten på ett annat sätt. Nu är det mer fragment av olika ideér som klistrats ihop och den fina inledningen återkommer inte som de andra fragmenten gör. Det finns kanske ett prog-rockigt värde i detta men i mina öron känns det lite bortkastat. Ganska uselt gitarrsolo avslutar dessutom låten.

P & C – 5:44

Första singeln och en låt som jag fastnade för direkt. Älskar när Eirikur sjunger med i det ryckiga ackompanjemanget som sen övergår i en fin refräng. Gillar även det lite flummiga och jazziga keyboardsolot som bryts av lite känslosamt gitarrspel. En mycket fin komposition!

Table for two – 4:12

Här dras tempot ner lite och låten inleder med tydliga Beatles-referenser. De första orden låter lite John Lennon-influerade också, ”woman of the world…”. Gillar även det korta keybord-solot. Gitarrspelet flyter mest på i bakgrunden. En helt okej låt men inte mer.

Touched by an angel – 8:17

Jag vet inte men det känns som att detta är en hyllning till David Bowie. Det finns element där det låter väldigt mycket sentida Bowie. Eirikur försöker till och med sjunga som han emellanåt. En väldigt tillbakalutad låt. Tyvärr får den mig att tappa intresset. Gillade aldrig Bowies senare skivor så det kan ha sin förklaring där. Ni som däremot fann njutning i de skivorna kommer säkert gilla denna låt också. Inte helt oäven men inte riktigt min kopp te. Återkommande gitarrslingor av den typ som bara svävar i bakgrunden. Inget som man minns eller imponeras av.

The hedonist – 23:43

Slutligen mastodontlåten The hedonist har förstås otaliga taktbyten och olika solo-utflykter på diverse instrument. Det tar cirka tre och en halv minut innan sången börjar. Låten i sig är lite åt det tunga hållet. Då jag inte uppskattar så här långa låtar vet jag inte riktigt vad jag ska jämföra med. Min gräns går vid 10-11 minuter som mest. Mycket riktigt tycker jag det mesta låter utfyllnad här. Återigen inget vidare gitarrspel heller.

Sammanfattningsvis en skiva för de mest inbitna känner jag. Jag gillar verkligen låten P & C, den håller hög klass. En klar 10:poängare. The man who had it all och Table for two har sina stunder och är därmed godkända. Övriga spår lämnar inget intryck eller avtryck heller för den delen. Gitarristen får gärna rycka upp sig också. För det mesta låter det tråkigt och oinspirerat.

Magic Pie – Fragments of the 5th element
Karisma Records

1.The Man Who Had It All
2.P & C
3.Table For Two
4.Touched By An Angel
5.The Hedonist

www.facebook.com/MagicPieOfficial/

Betyg: 6 / 10

Peter Dahlberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.