Overhead – Telepathic Minds

Är ett av årets album redan släppt? Finska Overhead har nu berikat den progressiva världen i runda tal tjugo år, mitt första möte med bandet var på den årliga festivalen Slottsskogen Goes Progressive 2007 tillsammans med banden Black Bonzo och Wolverine och måste erkänna har sedan dess inte haft full kontroll på deras musikaliska resa. Nu kommer bandets mest ambitiösa albumsläpp och jösses vilken fullpoängare och dessutom en dubbel. Får man dessutom en riktig CD med rätt ljudbild (Mp3 i all ära) så blir ju musikupplevelsen inte mindre minnesvärd. Frontmannen Alex Keskitalo står ju inta bara för sång och flöjt utan även för det snygga omslaget inklusive booklet samt alla texter. I musikskapandet står enligt info hela bandet som kompositörer och här får vi synnerligen ett grymt låtsnickeri inom genrer som symfonisk rock och de progressiva/artrock stilarna.

Innan vi går in på diverse favoritspår måste jag även nämna albumets alltigenom suverän produktion samt frontmans behagliga röst som varken tar över eller underminer totalupplevelsen. Pampiga inledningsspåret War to End All Wars med sina snygga övergångar mellan de olika partierna satte höga förväntningar på skivsläppet när den välgjorda tillhörande videon släpptes. Ghosts from the Future blandar de symfoniska kontra det progressiva i en välsmord komplott. Den lite mer återhållsamma lågtempospåret The Pilot’s Not Fit to Fly och jag får vibbar från både Manfred Mann och Jethro Tull, lägg där till ett underbart gitarrspel och ett av favoritspåren som gärna går på repeat. Mästerliga progrocklåten Telepathic Minds på dryga 17 minuter inklusive sina undertitlar inkluderar det mesta inom genren och slutligen Sheep Stay Silent ett melodiskt alster i det progressiva tecknet med  goa tunggung takter vilken också får ställa sig till de personliga favoritspåren.

En klar kandidat till årets album i den progressiva världen är definitivt redan släppt!

Overhead – Telepathic Minds

CD 1 (44:55)

 1. War to End All Wars (8:43)
 2. Ghosts from the Future (12:41) :
 • i) Endless Sleep
 • ii) Last Chance to Bail
 1. Sail Across the Universe (8:22)
 2. The Pilot’s Not Fit to Fly (9:19)
 3. Sleep Tight Sweetheart (5:50)

CD 2 (44:10)

 1. Telepathic Minds (17:18) :
 • i) Hypnotized
 • ii) Random Honesty
 • iii) Telepathic Minds
 • iv) Back in Time
 • v) Reprise: Home Again
 1. Tuesday That Never Came (4:04)
 2. Planet of Disorder (7:18)
 3. Sheep Stay Silent (7:45)
 4. Almost Always Near the End (7:45)

Overhead | Helsinki | Facebook

http://www.overhead-band.com/

Betyg: 9/10

Conny Myrberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.