Leagus – Flora Eallin

Norska Leagus med pianisten Herborg Rundberg och gitarristen Kristian Svalestad Olstad bildades ursprungligen 2013 av Herborg som en del av hennes magisterexamen i rytmisk musik vid Tromsø där Kristian också hade fått sin magisterexamen. Genom åren har duon experimenterat med olika sätt att kombinera piano och gitarr i sin musik. 2021 fick de i uppdrag av Nord Norwegian Jazz Ensemble att skriva ett stycke för en orkester med tio medlemmar som resulterade i Leagus tredje skivsläpp Flora Eallin.

Vi får här tolv spår med blandade musikgenre från jazzinfluerat till mer experimentellt vilket blandas upp med mer konventionell musik. Personligen föredrar jag alster som håller sig mer till det traditionella exempelvis inledande Kime, ett atmosfäriskt instrumentalt alster som sakta tar oss fram i mystikens tecken. Inkörsporten för gemene man till Leagus musik är nog ändå Tendril, en liten pärla med vacker sång och det instrumentala håller en lågmäld profil utan att dra för mycket åt det extrema. Mykorrhyza är ett annat exempel, lägg där till att sången sjöngs på modersmålet ”med dialekt” och känslan av forntida eller mer folkliga toner från förr uppenbarar sig. Ett album för den som vill upptäcka allt från jazz med experimentlusta till mera lågmäld atmosfärisk musik.

Leagus – Flora Eallin
Is it Jazz? Records


1.Kime
2.Flor
3.Vann
4.Tendril
5.Nihkui
6.Vind
7.Pripyat
8.Geo
9.Mykorrhyza
10.Eallin
11.Sol
12.Hyperion

LEAGUS | Facebook

Conny Myrberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.