Pink Floyd – Dark side of the moon (Deluxe box)

Pink Floyd – Dark side of the moon (Deluxe box)
Warner

Jag recenserade nyligen ”The dark side of the moon – live” i Sweden Rock Magazine, och beklagade där att vi inte fick hela konserten, nu när Pink Floyds banbrytande album firar 50 år och allt. Något jag inte tänkte på då var att albumet även ges ut i stor och tung deluxe-box, och att det väl är här som jubileet egentligen firas. Och det rejält. Dels ingår originalalbumet remastrat på både cd och vinyl, och detsamma gäller konsertupptagningen från Wembley 1974. Men här finns även Bluray- och dvd-skivor innehållande albumet i flertaliga olika mixar, däribland 5.1 surround och Dolby Atmos. Två vinylsinglar ingår också, liksom bok med skivans låtar på noter, och sedan är kronan på verket en 160-sidig, enormt fin bok fylld med svartvita fotografier från den turné som en gång ledsagade skivan i fråga. Ett album som väl inte behöver någon närmare presentation. Experimentellt, vackert, känslosamt, bitskt – allt om vartannat, med ljuva ackordväxlingar av Richard Wright, passionerad sång och gitarr av David Gilmour (solot i ”Time”!!!), träffsäkra texter av Roger Waters och stadig takt av Nick Mason. Emellertid innebär den här boxen samma låtar gång efter annan, och min kritik mot liveplattan kvarstår. En snabb titt på setlist.fm ger vid handen att Pink Floyd denna Londonkväll även spelade de outgivna låtarna ”Shine on you crazy diamond”, ”You gotta be crazy”, och ”Raving and drooling” samt extranumret ”Echoes”. Allt detta lyser med sin frånvaro i föreliggande låda, och vi får bara det material som även ingår på studioalbumet ”The dark side of the moon”. Vilket å tredje sidan inte är så ”bara”.

Betyg 8/10


Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.