Kings & Dreams – Kings & Dreams

Kings and Dreams - Kings and dreams
Kings & Dreams – Kings & Dreams

Bakom bandnamnet Kings & Dreams döljer sig två rutinerade musiker vid namn Peo Pettersson och Dan Boström. Dessa båda herrar har länge förekommit i musikaliska sammanhang, och där Peo bland mycket annat har lirat i Leviticus i många år. Förutom detta har han försett omvärlden med ett antal soloplattor där senaste alstret Fireplace släpptes så sent som i vintras.

Nu har det efter flera års hårt arbete blivit dags att presentera det gemensamma bandet Kings & Dreams självbetitlade debutplatta. Bandet lirar en omväxlande och mycket skickligt framförd Aor / melodisk rock där man på ett bra sätt har förvaltat det arv som så många genom åren har lärt sig att älska. Likheterna till många av de riktigt namnkunniga banden är många gånger ganska tydliga men aldrig så mycket att det blir störande, utan bandet har trots allt mejslat ut sin egen plats i rockhistorien. Plattan kan väl knappast kallas för nyskapande men vad gör det när man presterar på så här hög nivå. Kings & Dreams är ett mycket omväxlande alster när det gäller låtstrukturer, karaktär och intensitet. Som lyssnare bjuds man på en ytterst välljudande ljudpalett som i låtar som: It´s been so long, Stay with me sträcker sig från det lugnt finstämda, vackra och harmoniska till spår med betydligt mer bett, intensitet och ös. Inledande 2000 miles, In your arms, Mayday och Save my soul är alla goda representanter för denna ösigare sida av bandet. Dan Boström verkar ligga bakom flera av de mer fartigare spåren då han oftast sjunger lead på denna typ av låtar. Han har förutom en riktigt bra röst ett snyggt och varierat gitarrspel, med ett härligt bett och glöd där han blandar coolt och omväxlande kompspel med sköna soloräkor.

Peo Petterson har förutom att han lirar keyboards, gitarr, bas och percussion en fantastisk känsla och inlevelse i rösten som enligt min mening bäst kommer fram i de något lugnare spåren. Han har en känsla, inlevelse och ett lite släpigt vibrato som många gånger påminner om Bill Champlin från Chicago vilket är en klar tillgång. Plattan har en klar kristen anspelning och många av låtarna avhandlar klart livsåskådande teman. Det ska direkt sägas att Kings & Dreams är en platta som gav klar mersmak redan vid första lyssningen, och som därefter lyfter ytterligare för varje lyssning och levererar en skön mix mellan uptempo-låtar och låtar av mer stillsam karaktär. Favoriterna på plattan är många men den avslutande och klart episka How can I go on är nog ändå det spår som satt sig bäst. Bandet har själva skrivit, spelat in, producerat, mixat och mastrat plattan och ljudbilden är som sig bör inom denna genre svinsnygg och välljudande. Med på plattan lirar också ett antal skickliga gästmusiker där de gamla studiorävarna Björn Milton (bas) och Bengan Andersson (trummor) nog hör till de mer namnkunniga. Kings & Dreams förmedlar kanske inte något helt unikt och nyskapande på sin debutplatta och visst känns vissa partier / låtar som om man kan ha hört dom förut. Man levererar ändå en så bra och omväxlande platta att detta bara är en mindre petitess i det musikaliska sammanhanget.

 

Kings & Dreams – Kings & Dreams

Pop productions

1.   2000 miles
2.   In your arms
3.   Moments of grace
4.   It´s been so long
5.   Mayday
6.   Give it all up
7.   Save my soul
8.   Stay with me
9.   Mirror mirror
10. Down the road
11. How can I go on

www.kingsanddreams.net

Betyg: 8,5 / 10

Staffan Vässmar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.