Merit Hemmingsson – Mother Earth Forever

Nu skrinnar jag ut på hal is. Sådan här musik har jag sällan förr – om någonsin – recenserat. Det skulle väl vara Blackmore’s Night, men deras renässanspop är tydligt sångbaserad, medan Merit Hemmingsson är mestadels instrumental. Kanske att det kan liknas vid somliga, pastoralt sakrala skeenden i Flower Kings musik, dock här med fokus på Hemmingssons klaviaturarsenal snarare än på elgitarr. Ekona från Samla Mammas Manna är flera. Uppfinningsrika ”Planets are calling” är liksom den skönt meditativa ”South pacific” som hämtad från de mer seriösa delarna ur någon av Lars Hollmers soloskivor. Eller egentligen handlar det kanske om korsbefruktning, då Hemmingssons mest klassiska album (”Huvva”, ”Trollskog”…) gavs ut parallellt med Samlas klassiska verk. Annat på albumet är av det rockigare slaget. ”Brighter future” är exempelvis kraftigt bluesbaserad, medan ”Power from the north” kan beskrivas som Santana möter kyrkorgel.

Det mest anmärkningsvärda med plattan är måhända att den alls blivit till. Grunderna är nämligen trettio år gamla, och det gjorde ont i producenten (och gitarristen) Roine Stolts hjärta att tejperna blivit outgivna. Så han fixade till det hela på ett så kärleksfullt sätt att lyssnaren knappt kan utläsa vad som spelats in förr eller senare. Eller nej, det mest anmärkningsvärda är musiken och de känslosvall den uppbringar. Från försiktig ambivalens till melankoli eller eufori – Hemmingsson klarar skivan över hela spektrat. 

Merit Hemmingsson – Mother Earth Forever
Swedish Stereosounds Recorings

1 Vigorous Mind – 3:33
2 Dreams of the Universe – 5:11
3 The Planets Are Calling Us – 3:27
4 Power from the North – 4:48
5 Oh, So Fragile – 4:00
6 Shadows in the far Distance – 2:41
7 People of the Four Winds – 5:38
8 Ocean of Organs – 4:26
9 Resting Arctic Ice – 4:18
10 South Pacific Paradise – 4:38
11 Brighter Future – 4:06
12 Hymn from the Mountains- 4:12

Betyg: 8/10

Daniel Reichberg

1 svar på ”Merit Hemmingsson – Mother Earth Forever”

  1. Jag älskar Merit Hemmingssons gamla skivor och tycker att ”En plats i skogen” från 2002 är fantastisk. Jag träffade vid tillfälle Freddie Wadling på Slussen på Orust och passade på att berömma honom för hans insats som sångare på plattan. För er som inte lyssnat på Merit tidigare kan jag rekommendera ”En plats i skogen” som är superbra!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.