Allen/Lande – The Great Divide

ALLEN LANDE tgd_b
Allen/Lande – The Great Divide

Den tidigare låtskrivaren Magnus Karlsson har lämnat över stafettpinnen till den blåvite Timo Tolkki (ex Stratovarius). Timo har därmed en del att leva upp till då detta projekt växt platta för platta. Nu är det fjärde gången Russel Allen och Jorn Lande utmanas till en hård stämbandsduell. För första gången har Jorn blandat sig i låtskrivandet och bidragit med en del texter och sångharmonier. Låtarna är av den tyngre och episka sorten vilket passar Jorn som handen i den berömda handsken. Han gör en formidabel prestation och har väl aldrig låtit bättre än så här. Han sjunger som om hans liv skulle hänga på det. Inte för att Russel går av för hackor heller men denna gång får han finna sig i att bli överkörd eller åtminstone påkörd.

Jorn dominerar totalt i skivans kanske starkaste låt Solid ground. Shit vilken prestation! Det bästa han gjort på länge. The hymn to the fallen är också en riktig Jorn-låt där han till och med får in ett litet Stargazer-parti före gitarrsolot. Ni vet låten med gamla Rainbow. Rolig detalj!

Mer samarbete blir det i lysande Lady of winter som är urstark. Russel får även han glänsa själv i den utmärkta Reaching for the stars. Avslutande balladen Bittersweet är också Russels. Även den mycket bra.

Ingen skugga över tidigare låtskrivare Magnus Karlsson men jag tycker att denna skiva är den starkaste hittills i serien. Låtarna är så genuina och rösterna så utomjordiskt starka. Lätt en av årets bästa plattor. En skiva att bli ödmjuk inför.

Jag säger det igen, Jorn är i toppform och fullkomligt äger medan Russel får tåla att stå lite i skuggan denna gång.

Allen/Lande – The Great Divide
Frontiers Records

1. Come Dream With Me
2. Down From The Mountain
3. In The Hands Of Time
4. Solid Ground
5. Lady Of Winter
6. Dream About Tomorrow
7. Hymn To The Fallen
8. The Great Divide
9. Reaching For The Stars
10. Bittersweet

 

Betyg: 8 / 10

Peter Dahlberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.