A Liquid Landscape – The largest fire known to man

A Liquid Landscape – The largest fire known to man

A Liquid Landscape – The largest fire known to man

Detta band kommer från Nederländerna och har på sistone synts och hörts i konsertturnéer med bl a Anathema och Riverside. Nu släpps deras andra fullängdare efter debutplattan ”Nightingale Express” från 2012.

Plattan innehåller åtta tämligen korta låtar (nåja, samtliga är på runt 5 minuter) i en stil som har drag av prog men också av lite mer populär rock och pop. Det förklarar varför man använder termen ”Crossover Prog” för att beskriva deras musik. Soundet är mycket gitarrdominerat vilket också stämmer väl med sättningen. Vi har bröderna Niels och Robert van Dam på bas och gitarr, Fons Herder på sång och gitarr samt Coen Speelman på trummor.

Den här plattan får mig att reflektera lite över vad sena 70-talets och 80-talets punkvåg egentligen lämnat efter sig (!) och hur den har influerat inte minst senare tids progressiva rock. Det jag mest tänker på är ett speciellt kännetecken – det frenetiska hamrandet på gitarr! Just då imponerade det inte alls på mig. Men jag inser att det faktiskt tagits upp i en måhända lite mer lättsam form av modernare progband (t ex Porcupine Tree men kanske speciellt Pineapple Thief) och då kunnat användas i ett för mig betydligt mer njutbart sammanhang. Mer tydligt fördes det också vidare till många band med lite större publik (t ex Radiohead och Muse). I vilket fall, på den här plattan hör man mycket av detta ”gitarr-hamrande”. Det handlar inte om så mycket fräna och distade gitarrer utan om rätt så nedtonade och välljudande gitarrljud. Ett undantag är kanske låten ”Hurled into the sun” som bitvis har ett mer ovårdat sound som ligger närmare ursprunglig punk.

Skall jag plocka ut några favoriter så är en av dem (kanske lite oväntat) just den sistnämnda ”Hurled into the sun” som har ett spännande arrangemang, framförallt på mittenpartiet där vi får höra tongångar som mer påminner om Porcupine Tree och Opeth. Till och med lite mellotron-körer används riktigt effektfullt! På slutet sen kommer några riktigt, riktigt snygga akustiska gitarr-ackord som nästan ger en lite rysningar. Jag gillar också inledningslåten ”A brief moment of future” som har ett mycket snyggt gitarrsound och som svänger riktigt bra. Slutlåten ”Paige” är också en väldigt skön lugn låt med fina gitarrharmonier. Här måste också framhållas att bandet har en riktigt bra sångare i Fons Herder som sjunger med en ljus och mycket njutbar röst.

På det hela taget en klart godkänd insats men det krävs lite mer för mig för att lyfta dem till de riktigt höga nivåerna. Som sagt, lite för mycket gitarrhamrande för min smak, tyvärr.

A Liquid Landscape – The largest fire known to man
Glassville Records

1. A Brief Moment Of Future (6:23)
2. Open Wounds (4:21)
3. Drifting Star (6:47)
4. Along the Lines (4:05)
5. The Largest Fire (5:41)
6. Hurled into the Sun (7:34)
7. Keystone (5:08)
8. Paige (6:09)

https://www.facebook.com/aliquidlandscape

 

Betyg: 6 av 10

Karl-Göran karlsson

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.