Blind Guardian – Beyond the red mirror

blind guardian

Blind Guardian – Beyond the red mirror

Min bekantskap med Hansi & Co sträcker sig bak till 2006 och detta är bara andra albumet sedan dess. Skivorna från 2006 och 2010 står högt i kurs hos mig och jag har sett dem live tre gånger och även beundrat den hängivna publiken som tycks kunna alla låtar ”by heart” så att säga. Det har varit snudd på väckelsemöten. Framförallt i allsången The bard song.

Frågan är nu om inte Blind Guardian har drabbats av någon slags hybris. Nya plattan är lika dramatisk som vilken Wagner-opera som helst. Första singeln Twilight of the gods bådade gott och visade upp ett Blind Guardian vid god vigör. Men inledande Ninth wave är förvisso ett mäktigt stycke men lyfter aldrig till några höjder. Likaså Prophecies går på tomgång och låter bara typisk Blind Guardian. Sådär fortsätter det några låtar framåt. Pompöst, snabbt och mäktigt men ack så uttjatat. Jag vaknar till lite när The throne kommer. Här faller bitarna på plats igen. Den är mörk, filmisk och dramatisk men samtidigt melodiös och stark nog att stå på egna ben. Miracle machine är en pianoballad men tyvärr ganska intetsägande. Avslutande Grand parade kör också på i gamla hjulspår.

Nä, sammanfattningsvis en besvikelse på det stora hela. Två okej låtar gör ingen skiva. De borde skriva av sig sina filmmusik-behov på annat sätt. Det är alldeles för pompöst och omelodiöst. Jag förstår att det är svårt att skriva nya hits i det format som de har men denna väg är helt fel att gå. Enligt mig i alla fall.

Skivans räddning: Twilight of the gods och The throne

Blind Guardian – Beyond the red mirror
Nuclear Blast

1. The Ninth Wave
2. Twilight Of The Gods
3. Prophecies
4. At The Edge Of Time
5. Ashes Of Eternity
6. The Holy Grail
7. The Throne
8. Sacred Mind
9. Miracle Machine
10.Grand Parade

 
www.blind-guardian.com

Betyg 5 /10

Peter Dahlberg

 

1 svar på ”Blind Guardian – Beyond the red mirror”

  1. hallo där Guardians, ville bara säga att, ska ni köpa denna skiva så köp i så fall digibook-varianten med extraspåret ”Distant memories”. Härlig låt som är förvånansvärt ödesmättat melodisk men samtidigt lite prog också. Digibook-utgåvan får klart godkänt och 6 / 10. //

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.