De Staat – Vinticious Versions

De Staat – Vinticious Versions

De Staat – Vinticious Versions

Holländska alternativrockarna De Staat rundar av musikåret 2014 med en ep där man samlar avskalade nyinspelningar på låtar från deras tre ordinarie studioalbum. ”Vinticious versions” är inte en unpluggedskiva men de nya arrangemangen låter sig ändå enklast beskrivas som så.

Sångaren tillika gitarristen Torre Florim är en intressant kreatör som har den sällsynta förmågan att skapa musik som är både avspänd och påflugen på samma gång. Ljudbilden är normalt närapå industriellt slamrig och hård med pockande riff och rytmer medan melodierna är enkelt och effektivt komponerade och fastnar likt barnramsor. I ”Sweatshop” hip-hoppar holländarna fram som Red Hot Chili Peppers på hembesök hos Tom Waits och i ”Input source select” hallucinerar jag om Wu-Tang Clan i ett akustiskt samarbete med Faith No More. Musiken lockar ofta till visuella associationer och toppspåren ”Get it together” och ”All is dull” skulle kunna vara Clash i soundtracket till en fortsättning på Quentin Tarantinos ”Kill Bill”.

Även om De Staat inte når hela vägen här så blir gruppens musik lättare att ta till sig i halvakustisk tappning. Och med tanke på att ett par av holländarnas bästa låtar, ”Rooster man” och ”Serial killer” från albumet ”Machinery” (2011), inte ryms i ”Vinticious versions” så väntar jag med visst intresse på en volym II.

De Staat – Vinticious Versions
Cool green recordings/Mascot label Group

1. Get it together
2. Build that, buy that
3. Input source select
4. Down town
5. All is dull
6. Devil’s blood
7. Sweatshop
8. Wait for evolution

http://www.destaat.net/

https://nl-nl.facebook.com/destaat

 

Betyg: 6/10

Jukka Paananen

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.