Nordic Giants – BUILD SEAS, DISMANTLE SUNS

Nordic Giants  - BUILD SEAS, DISMANTLE SUNS

Nordic Giants – BUILD SEAS, DISMANTLE SUNS

Nordic Giants, som beskrivs som ett band som spelar klaustrofobisk post-rock (!), är ett av de senaste nyförvärven för Kscope. Bandet spelar just nu in sin första fullängdare på Kscope men innan den släpps 2015 finns nu två stycken EPs ihop-packade på en CD för avlyssning. De heter ”Build Seas” och ”Dismantle Suns”. Bandet har turnerat ett tag och gjort sig kända för de många visuella effekterna på konserterna med projicerade bilder och stroboskop-effekter. Det är i huvudsak instrumentell musik men på flera låtar har vi gästspel av diverse sångare och sångerskor. På den första EPn har vi exempelvis sång av Alex Hedley (låten ”Violent Lights”) och Freyja (låten ”Between Two Worlds”). På den andra EPn sjunger Alyusha (från The Boxettes) på låten ”Little Bird” och Heymun på låten ”Strangest Tides”.

På det hela taget tycker jag det här är en intressant release där man tänjer lite på gränserna och där man blandar traditionell prog med mer elektroniska tongångar. Jag får vibbar av Anathema, Sigur Ros och kanske lite Isildurs Bane i musiken.  Sen gillar jag att man sticker ut lite och klipper in diverse märkliga intervjuer eller tal av mer eller mindre kända personer i låtarna. Exempelvis har vi på första EPn låten ”Neotenie” där en okänd forskare (kanske från NASA eller är det möjligen Carl Sagan?) förklarar att vi helt enkelt måste lämna jorden (!) för att överleva i framtiden. Ett av hans märkliga citat är: ”Time is running out. That’s why we have to go to space. Just as the fish had to leave the water when the ponds started to dry out.” Och han får det att låta som något som är hur naturligt som helst! Ett annat exempel är låten ”Mechanical Minds” där vi får höra ett mycket inspirerande tal plockat från ett av filmhistoriens mästerverk: Diktatorn av Charlie Chaplin. Ett mycket angeläget tal, även i nutiden, som pekar ut vilka möjligheter och vilket ansvar vi har i en demokrati att skapa en värld som är värd att leva i. Dessa tal är effektivt inneslutna i den lite psykedeliska musiken.

Själv tycker jag att EP nummer två är klart mer intressant än den första. Helt enkelt för att musiken inte är lika hetsig och uppskruvad som den var i några av låtarna på den första EPn. Bäst gillar jag avslutningslåten ”Dark Clouds Mean War” där stämningarna som byggs upp är mycket harmoniska och drömska. Helt underbara pianotoner ackompanjerade av stråkar och lite elektroniska ljud. Men även de två låtarna med sångerskorna Heymun och Alyusha är mycket njutbara.

En mycket intressant release som gör att förväntningarna nu är stora på deras fullängdare nästa år. Rekommenderar verkligen denna platta och man blir också nyfiken på att se dem live med tanke på det som hittills skrivits om bandet och deras rätt spektakulära konserter.

Nordic Giants – BUILD SEAS, DISMANTLE SUNS
Kscope

DISK 1
1.Violent Lights ft Alex Hedley ( 04:12 )
2.Drumfire ( 03:53 )
3.Neotenie ( 04:54 )
4.Between Two Worlds ft Freyja ( 07:41 )
DISK 2
1.Little Bird ft Alyusha ( 05:36 )
2.Mechanical Minds ( 04:47 )
3.Strangest Tides ft Heymun ( 05:09 )
4.Dark Clouds Mean War ( 06:02 )

http://www.nordicgiants.co.uk

https://www.facebook.com/nordicgiants

www.kscopemusic.com/nordicgiants

 

Betyg: 7 av 10

Karl-Göran Karlsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.