The Night Flight Orchestra – Skyline Whispers

The Night Flight Orchestra – Skyline Whispers
The Night Flight Orchestra – Skyline Whispers

För drygt två år sedan släppte ”supergruppen” The Night Flight Orchestra den sanslöst bra debutplattan Internal affairs. Medlemmarna i bandet kom från så vitt skilda och betydligt tyngre och brutalare akter som: Soilwork, Arch Enemy, Spiritual Beggars, Mean Streak, Von Benzo mfl. Internal affairs var en grymt bra hyllning till det bästa inom Classic Rock-genren från slutet av det gyllene 70-talet och inledningen av det efterföljande decenniet. Plattan fick självklart högsta betyg av undertecknad vid den recension som gjordes vid albumsläppet och hamnade högst upp i topp över detta års absolut bästa alster. Efterkommande spelningar bevisade ytterligare att bandet hade hittat rätt i sin musikaliska strävan efter att göra något nytt och helt annorlunda mot vad man vanligtvis brukade syssla med.

När nu uppföljaren Skyline whispers är färdig för release och dök upp för recension kändes det nästan lite overkligt att spela låtarna första gången. För inte kan väl ett band, förvisso bestående av supermusiker rätt över, upprepa en sådan veritabel succé ännu en gång??! Sagt och gjort plattan åkte in i spelaren och ut ur högtalarna öser bandet ur sig den svängiga låten Sail on. Låten innehåller en stor dos kraft, energi och ett härligt groove, och sätter en hög standard direkt från början. Precis som på förra plattan är det sångaren Björn ”Speed” Strid (Soilwork) och gitarristen David Andersson (Soilwork, Mean Streak) som ligger bakom låtmaterialet och det märks att man precis som i Soilwork kompletterar varandra på ett mycket bra sätt. Detta samarbete har resulterat i ytterligare en mycket bra och omväxlande platta. Plattan känns dock inte lika självklar som Internal affairs gjorde och som gjorde att den satte sig direkt vid första lyssningen, utan den kräver ett antal lyssningar för att man riktigt skall få grepp om den. Men efter ett tag inser man att: uj vilken bra platta de har levererat och vilka intrikata och välkomponerade låtar som plattan innehåller. En skönt retrodoftande ljudbild och med många kluriga arrangemang och grymma musikaliska prestationer, gör det att helheten blir ytterst välljudande och vanebildande.

”Har länge ansett att ’Speed’ är en av vårt avlånga lands absolut bästa vokalister när det gäller de mer brutala röstresurserna, men det vete fan om han inte börjar bli en minst lika bra skönsångare.”

Har länge ansett att ”Speed” är en av vårt avlånga lands absolut bästa vokalister när det gäller de mer brutala röstresurserna, men det vete fan om han inte börjar bli en minst lika bra skönsångare. Sång/körarrangemangen är väldigt varierade med många riktigt läckra passager, och tillsammans med Björns välmodulerade sångmelodier blir helheten outstanding!! Gitarrspelet är som på förra plattan väldigt varierat med många sköna riff och massor av läckra solon från David Andersson. En annan sak som är kul med nya plattan är att keyboardisten Rickard Larsson har fått lite mer utrymme och levererar, förutom ett snyggt spel plattan igenom dessutom ett antal bra solon med klassiska moog, rhoades och clavinet-sound. Rytmsektionen med Jonas Källsbäck bakom trummorna och Sebastian Forslund på percussion känns otroligt tight och samspelt och levererar ett sjuhelsikes groove och sväng i låtar som: Sail on, Lady jane och inte minst ett av plattans bästa spår: Demon princess. Att ha med en så bra basist som Sharlee D´Angelo i bandet bidrar ju självklart också till att låtarna lyfts ett extra snäpp då hans basspel känns väldigt inspirerat och väl anpassat till vad varje låt kräver.

Låtmaterialet på Skyline Whispers är som sagt mycket omväxlande och innehåller influenser från det mesta och bästa inom Classic Rock-genren. Här finns allt ifrån riktigt ösiga spår à la Rainbow till 80-talsdoftande Aor-alster där band som Survivor, Foreigner mfl känns mycket närvarande. I ljuvligt coola låten Stilletto bjuds man på skön ”Kiss-disco” av bästa klass. Känslan av att vara helt fri och obunden ute på vägarna på en roadtrip med Skyline Whispers som soundtrack känns hela tiden mycket påtaglig, både i text och musik.  Detta skapar en stämning som känns mycket angenäm och som gör att man bara måste lyssna på plattan ytterligare en gång!! Plattans absolut bästa spår är den nästan tio minuter långa The heather reports som börjar ganska så lugnt och skönt med ett coolt lite tillbakalutat parti. Allt eftersom låten utvecklar sig ökar den i intensitet och lekfullhet för att till slut fullständigt brisera i ett fantastiskt galet avsnitt där hela bandet bara öser på. Har nog aldrig hört ”Speed” sjunga bättre än så här och tillsammans med dessa magiskt skickliga musiker skapas ett sant: ”Halleluja moment”!! Bättre än så här blir inte musik!!

Som sagt tog det ett tag att komma underfund med Skyline whispers, men när den väl satt sig är man rejält fast i Night Flight Orchestra-träsket och det är omöjligt att ta sig därifrån (om man nu mot förmodan skulle vilja det). Allt på plattan är dock inte helt lysande utan man blandar tidigare nämnda höjdarspår med andra spår av lite mer ordinär karaktär. Totalt sett når nya alstret inte riktigt upp till föregångarens skyhöga standard men ligger sannerligen inte långt efter. Att närvara vid någon av bandets release-spelningar nästa vecka i Lidköping, Stockholm eller Helsingborg måste anses som obligatoriskt för varje inbitet Classic Rock-fan.

The Night Flight Orchestra – Skyline whispers

Coroner Records

 1. Sail on
 2. Living for the nighttime
 3. Stilletto
 4. Owaranai palisades
 5. Lady jane
 6. I ain´t old I ain´t young
 7. All the ladies
 8. Spanish ghosts
 9. Demon princess
 10. Skyline whispers
 11. Roads less travelled
 12. The Heather reports
 13. Floridian eyes (Exclusive digipack bonus track)

www.facebook.com/pages/The-Night-Flight-Orchestra/210664785613576

Betyg 9 / 10

Staffan Vässmar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.