Jackson Firebird – Shake the Breakdown

Jackson Firebird - Shake The Breakdown
Jackson Firebird – Shake the Breakdown

Australiens fetast ljudande duo? Om den titeln utmanar definitivt Brendan Harvey och Dale Hudak i tvåmannaorkestern Jackson Firebird men frågan är om de inte vinner utan problem? Vem trodde att en duo kan låta så mycket? Med ett fett och rullande sound tar sig grabbarna an rock’n’roll utan en tanke på normer eller rådande regler. Grunden är svängig rock men ingredienserna de injicerar i den matiga och rullande grundstommen får det att låta så mycket mer. Med stoner, punk, classic rock, grunge och blues som tillsatser så får dom det att svänga och kränga något hejdlöst. Nästan som om de försökte sig på att mixa ihop Queens of the Stone Age och White Stripes med en gnutta Nirvana och en nypa Beastie Boys. Albumet, deras andra, Shake the Breakdown är medryckande, melodiskt, aggressivt, uppkäftigt, skränigt och välljudande. Allt i ett och rakt på sak. Inga onödiga krusiduller här inte. Det spretar en aning men inte värre än att det hänger samman. Det gör att spår som benhårda Mohawk Bang! och Turbonegro-influerade New Wave passar in fint med superbluesiga Sin For Your Lovin’ och omvälvande Voodoo. Det känns även helt naturligt att Queens Fat Bottomed Girls i australiensarnas händer får en stonerfuzzig sydstatsskurd att klä sig i. Tyvärr blir väl den maffiga och feta ljudbilden lite för mycket ibland och en del spår känns inte helt genomarbetade. Men jag gillar ändå detta. Jag kanske inte slår frivolter men jag har i alla fall väldigt kul ihop med Shake the Breakdown och i framtiden hoppas jag även få uppleva detta live. För frågan är; hur kan en duo låta så här mycket?

Jackson Firebird – Shake the Breakdown
Napalm Records/Border Music

1.  Mohawk Bang!
2.  Get Away
3.  New Wave
4.  High love
5.  Sin For Your Lovin’
6.  Fat Bottomed Girls (Queen Cover)
7.  Devil’s Door
8.  Voodoo
9.  Headache Mantra
10. Sick N Tired
11. The Clapping Song (Shirley Ellis Cover)
12. Shake the Breakdown

www.facebook.com/jacksonfirebird

 

Betyg: 7/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.