Intervju: Nalle Påhlsson – Royal Mess

Nalle Påhlsson intervjuad av Andy Flash:
Foton från Royal Mess:

Nalle Påhlsson

Varför tog det över 30 år att göra ditt solo album?

– Jag har såklart tänkt på det många gånger genom åren. Jag har nog bara ”tuffat på” och lagt dom tankarna åt sidan. Jag har haft så mycket att göra ändå. Och hade musikbranschen sett ut på samma sätt idag som den gjorde på 80- och 90-talet så hade jag nog aldrig fått chansen att göra en egen platta. – Som frilansande musiker som figurerade bakom bolagens artister så luktade man väl inte pengar direkt ! Idag är det lättare. I stort sett vem som helst kan spela in och ge ut en platta – På gott och ont förstås. Men jag ser det som att det blivit bättre. Man har fått en större artistisk frihet istället för att, som då, när man hade skivbolagsfolk som bestämde mycket, som i sin tur bara tänkte på sina positioner och nästa års bokslut. Jag skjuter en stor salut för Internets genomslagskraft ! Det ska väl även nämnas att en stor anledning till att jag fick ”tummen ur” var att jag slutade dricka alkohol och gjorde en nystart i livet ! Det blev lättare att ta beslut då ! Alkohol är ett gift som även på sikt drar ner både ens självkänsla och självförtroende. Jag reste mej på 9 !

Vilken låt på Royal Mess är den som betyder mest och varför?

– ”See You In My Dreams” som äntligen kommer ut efter nästan 30 år. Jag skrev den med Tommy Nilsson och Nestor Geli 1986 tillägnad min Bror som dog samma år. Låten spelades in av Easy Action (med Tommy Nilsson) och även med Tommy Nilsson som solo-artist. Även med BamBam Boys (med Matti Alfonzetti på sång) och med Frank Ådahl. Alltså i 4 olika versioner. Väldigt många runtikring reagerade väldigt positivt på låten…..men av någon anledning gavs den aldrig ut. Det kanske var meningen att det skulle bli så här ? Nu är den i alla fall ute i sin ursprungliga och riktiga version.

Hur funkade låtskrivarprocessen till alumet?

– De flesta låtarna på plattan är skrivna av mej och skribenten/musikanten Anders Lundquist som hjälpt mej mycket med texterna. Några låtar har jag skrivit helt själv. Låtarna är en mix av gammalt och nytt. En del av materialet har några år på nacken och en del är nyskrivet. Jag skriver för det mesta med utgångsläge från ett ämne och titel. Innehållet i texten bör spegla det man hör i musiken. Och jag tycker vi lyckats bra med det.

Med ett album i eget namn hur mycket mer bryr du dej om recensioner än med exempelvis Therion?

– Det är klart att man tar det mer personligt med en platta man själv gjort i sitt eget namn. Jag är väldigt glad över att jag hitintills inte sett ett enda negativt ord i någon recension av Royal Mess ! Jag har i vissa fall fått så bra recensioner att jag nästan suttit och gråtit av glädje ! – Samtidigt så tänker jag med ens medfödda ”jante-tankar” att ”Så jävla bra är jag väl ändå inte ? – Näääää” !!! 😀

Som ett stort Kiss fan så kan man ju inte låta bli att fråga om det var aktuellt med en Kiss cover på plattan. Isåfall vilken ?

– Nej, inte till plattan, men när det sen blir live så tänker jag nog ta upp ”Cold Gin”. Även om jag inte dricker längre så älskar jag låten ! Den är ju skriven av min största idol i KISS – Ace Frehley – och Gene´s sånginsats på den är helt fantastisk !!!

Vilka band har du genom åren tackat nej till att bli medlem i?

– Heavy Load ! – Faktiskt ! – 1983-84 och Easy Action (tror jag) 1986 Dom ville i alla fall att jag skulle åka med på turnén efter jag var med på plattan ”That Makes One”. Men då hade jag redan tackat ja till att åka med det årets stjärnskott Tone Norum. Sen hoppade ju Kee Marcello av och bandet la ner efter ett tag…..Så det var väl rätt beslut antar jag.

Nalle Påhlsson2

Under din långa karriär så har du lirat ihop med många i Sverige eliten. Vilka favoriter har du?

– Allt har varit lärorikt och kul att spela och turnéra med, men att spela med sina idoler smäller givetvis högst: Mats Ronander, Sanne Salomonsen, Mikael Rickfors och Pugh Rogefeldt måste nämnas !!! Pugh lyssnade jag på redan som 10-åring så det var ofta jag fick stora flashbacks där på scenen med honom !

Vilka 3 album du spelat på är dina favoriter?

– ”That makes one” (Easy Action) ”Ground Zero” (Vindictiv) och Royal Mess såklart !

Vad tror du redan nu blir den stora skillnaden på nästa album?

– Den kommer definitivt att gå i samma stil. Jag anser att det är så man bygger en bra grund för ett band, och det är sån här ”straight-forward-rock” som kommer mer eller mindre automatiskt ur mej. Och det ska man väl dra nytta av ?

Vilka skulle du vilja skriva med och vilka skulle vara drömgästerna på album nr 2?

– Låtskrivandet kommer nog också att gå i samma anda med Anders Lundquist, men jag är öppen för förslag från andra och kanske kommer jag på någon mer att ta in i teamet (?)

Gäster kommer det att bli fler – alla mina polare och kollegor kunde inte få plats på den nuvarande, så jag har redan pratat med ett par av dom som jag vill ha med på nästa, bl a Magnus Henriksson från Eclipse, en fantastisk gitarrist ! Och Ja ! – Mina polare och kollegor från alla mina år i musikbranschen är mina drömgäster !

 

Vem skulle du helst vilja göra en duet med. Paul Stanley, Ace Frehley, Peter Criss eller Gene Simmons?

– Jag tror definitivt det skulle bli Ace Frehley ! Det skulle bli grymt roligt ! Både han och jag skrattar mycket ! Han verkar se på världen med mycket humor – som jag själv också gör ! Vi skulle ju faktiskt kunna bilda en duo, och med tanke på bandet Alcazar så kunde vi ju kalla oss för ALKIZAR !!! 😀

Det går rykten om att Kiss skall till Sverige nästa år. Hade det varit en stor dröm att få öppna på dessa spelningar?

– Det skulle ju vara oerhört kul ! Måste kolla om jag har nån bra kontakt som kan få in mej där för då ska jag ta med mej min yxbas och min punisher och få dom signerade av Gene – så jag kan sälja dom dyrt sen ! 😀

Hur ser planen ut för 2016?

– Januari startar med 20 spelningar med Therion i Europa. Vi har även några gigs inplanerade inför sommaren. Med Royal Mess så verkar det bli en festivalspelning och jag hoppas på mer såklart. Vi får se vad som händer. Det är alltid lite spännande att man inte riktigt vet vad som komma skall ! 🙂

Tillägg gärna att min platta är inte bara en platta !

Den är även en personlig seger för mej. På alla vis !!!

🙂

Tack !

Nalle

 

Andy Flash November 2015

 

Royal Mess

Nalle Påhlsson´s Royal Mess – http://www.royalmess.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.