Tiebreaker – We come from the mountains

Tiebreaker – We come from the mountains
 Tiebreaker – We come from the mountains

Norska bandet Tiebreaker släppte på eget bolag sin första fullängdsplatta i hemlandet redan förra året. Nu har labeln Karisma Records fastnat för bandet och släpper plattan: We come from the mountains internationellt, medan bandet redan är igång och jobbar på nästa platta. Har tidigare bara haft positiva kontakter med nämnda label, som för övrigt verkar ha ett mycket gott öra för högkvalitativ progressive, då man släppt flera riktigt bra plattor med band som: Airbag, Bjørn Riis, Magic Pie, Fatal fusion mfl). Detta gör att nämnda platta på förhand känns klart intressant och angelägen.

Killarna i bandet träffades redan under skoltiden och började då lira ihop, och man har sedan 2013 genomfört över 200 livegig vilket torde göra bandet till ett mycket tight och väl sammansvetsat gäng. Rent musikaliskt har Tiebreaker sina rötter djupt nerkörda i den sena 60-tal/tidiga 70-tals-myllan. Det svänger rejält om låtarna och soundet känns klart tidstypiskt med klara referenser till många av de stora banden från den tiden som: Led Zeppelin, The Who, Cream mfl. Här finns också tydliga kopplingar till nutida band som: Rival sons, Temperance movement, Wolfmother och Graveyard.

Tiebreaker har ett klart skönt sound, och ett tonspråk som direkt sätter sig och som ger omedelbar mersmak. Man har kanske inte något som är helt unikt i sammanhanget, men när man ändå framför sin musik på ett så här bra sätt räcker det mycket långt. Låtmaterialet på We come from the mountains är ganska så varierat med några lugnare och eftertänksamma spår som de sköna spåren: Homebound pt 1/pt 2. Men här finns framförallt spår med betydligt högre intensitet och fart där den grymma låten: The getaway påminner mycket om suveräna svenska bandet The Crystal Caravan. Låtar som: Where can love go wrong, El macho supreme och Trembling son ger däremot känslan av ett lite ösigare och hårdare Blackberry smoke. Ljudet på We come from the mountains är som tidigare nämnts mycket tidstypiskt, men med ett ganska så rått, ruffigt och lite garageaktigt sound vilket ger en genuin livekänsla. Bandet lirar mycket tight och snyggt och de båda gitarristerna Eirik Wik Haug och Olav Areklett Vikingstad varvar läckert riffande med grymt sköna solopartier, ofta kryddade med wha-wha pedaler. Sångaren Thomas Espeland Karlsen har en grym pipa, och en ibland lite säregen och släpig frasering i sitt sångsätt som ger mig samma sköna känsla som Phil Moggs (Ufo) röst gör.

Tiebreaker, och deras debutplatta är som ni förstår en mycket angenäm musikalisk upplevelse som garanterat kommer att ge ytterligare en dimension när man i framtiden förhoppningsvis får höra låtarna live. Bandet känns som en given akt på någon av de kommande progressiva festivalerna nästa år, och varför då inte i Alingsås och MX-Rockbar/Palladium i början av juni. Det röstar jag för.

Tiebreaker – We come from the mountains
Karisma Records

1.   Early morning love affair
2.  Nicotine
3.  Homebound pt 1
4.  The getaway
5.  Where can love go wrong
6.  El macho supreme
7.  Trembling son
8.  Homebound pt 2
9.  Walk away

www.facebook.com/tiebreakertheband

 

Betyg 8,5 / 10

Staffan Vässmar

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.