Retrospective – RE:SEARCH

Polen har som många vet inom de progressiva kretsarna producerat en rad kvalitativa band, här får vi ännu ett skivsläpp från det produktiva landet inom genren.  Retrospective grundlades 2005 och efter några medlemstillskott kom debuten Stolen Thoughts 2008. Musikaliska inspirationskällorna kan härledas till band som Riverside, Tool och King Crimson mm.

Inledande Rest Another Time sätter direkt ribban högt, härligt monotomt tungt gung där Tool inte känns långt borta. Right Way vilken även släppts som video tar vid och ett klart favoritspår på plattan. Här fastnar direkt de underbara vokala insatser från såväl Jakub och Beata, melodi och arrangemang känns inte bara genomarbetade utan drar tills sig mitt direkta gillande liksom vid flertalet lyssningar upptäckarglädje. The End Of Their World fortsätter på den inslagna linjen här med en del  Iron Maiden vibbar. Jo Retrospective blandar de mer välkända medeltempo progressiva/neuprogressiva takterna med andra genre av hårdare art. Medeltempo är dock huvudtemat med återkommande taktslinga som på avslutande tillika längsta spåret  The Wisest Man On Earth, en smygande melodislinga uppenbarar sig och vassa gitarrslingor tar vid. Albumet avslutas lika starkt som den inleds om än med något annan karaktär.

Retrospective har hittat en kombination av finstämda arrangemang kontra något mera ”oborstade” med den s.k. progressiva musiken som grund. En rad riktigt starka spår höjer skivsläppet över mängden och Retrospective tillhör definitivt ett av Polens kvalitativa band.

Retrospective – RE:SEARCH
Progressive Promotion Records

01. Rest Another Time
02. Right Way
03. The End Of Their World
04. Roller Coaster
05. Heaven Is Here
06. Look In The Mirror
07. Last Breath
08. Standby
09. The Wisest Man On Earth

 

http://www.retrospective.pl/

https://www.facebook.com/retrospectivepl

 

Betyg: 7,5/10      

Conny Myrberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.