Tantali Kval – Spontanmord

Att lida tantali kval innebär att ha något åtråvärt inom räckhåll utan att kunna nå det. Alla har vi säkert någonting i vår vardag som ger oss en känsla av tantali kval. När albumet “Spontanmord” med projekt Tantali Kval landar i min inkorg slås dock alla eventuella kval undan.Det här är musik som klär av dig dina undanflykter och tvingar dig att ta tag i dina kval. Den här musiken är tveklös och påträngande. Texterna är närgångna, närmast intima. Projekt Tantali Kval är ett samarbete mellan Robin Dahlberg och Emil Westin Skogh. Robin står för sång, texter och komposition, samt en del elektroniska pålägg, medan Emil står för gitarr och elbas i olika varianter.

Sången är naken och avskalad vilket gör att innehållet i texterna verkligen blir tillgängliga. Det må vara ett sammanträffande men att den här plattan blir publik i samma tid som #metoo vräker patriarkatet på ända, är verkligen helt rätt.

Musiken är lite knivig att placera i ett fack. Den rör sig från hård metal och stökig punk via elektronisk pop med toner av mytisk folklore till prog och progg. Jag skulle vilja benämna detta som progressiv punkschlager i brist på bättre benämningar. Det centrala och viktiga är att det här är riktigt bra.

Med stor skicklighet i komposition och framförande bär musiken fram de sylvassa texterna som framförs på svenska. Bara den saken är skönt befriande. Vettiga, viktiga texter som tar sig an vår nutid likt en modern protestsångare. Ta bara textrader som “Han sa så till sig själv, att nej nu får det vara nog, lyfte upp sitt rakblad satt, mot leden sin och drog, efter några snitt han låg, på golvet blodet rann, smärtan var ej borta men, all ångesten försvann.”

Det är så det tar andan ur en och så här är hela albumet. Smärtsamt knackar det på ditt inre och kräver att du lyssnar, att du hör. Ta den knackningen på allvar och låt musiken förändra dig, förbättra dig.

https://www.facebook.com/TantaliKval

 

 

Spontanmord med Tantali Kval släpps på Spotify och andra digitala plattformar den 31/10 2017. Förhoppningsvis kommer även möjligheten att införskaffa albumet på vinyl under vintern.”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.