Spiral Key – An Error of Judgement

Spiral Key med David McCabe och Ken Wynne grundades 2012, året efter såg också debuten Perfect Machine dagens ljus. Nu är andra fullängdaren An Error of Judgement här med både ett tyngre sound och produktion, är kanske inte så konstigt då mixning och mastering handhavs de båda herrarna David Castillo (Katatonia, Opeth) och Tony Lindgren (Angra, James LaBrie) på Fascination Street Studios. Att omslaget är gjord av Mattias Norén / ProgArt går ju knappast heller att ta miste på.

Musiken kretsar kring genren progressive metal även om möjligen mörkare symfonisk/neo metal är en bättre beskrivning. Kan ej  sticka under stolen med att nya albumet inte direkt är omedelbar utan kräver sina lyssningar. Här finns annars vibbar åt både Dream Theater och mera neoprogressiva akter som IQ.  David McCabe har kanske inte den kraftigaste av röster men passar dock som handsken i Spiral Key`s sound och det är just det som är bandets styrka, helheten! Ensemblen med trumslagaren Chris Allan är här förstärkta med gästmusikerna John Mitchell (Frost*, It Bites, Arena),  Miguel Espinoza (Persefone) och Dan Carter. För att nämna några spår måste pompösa Possessive, tunga och melodiösa Dead End (visst finns här en del vibbar från Voyager ”down under”) samt inledande Reason Revolution framhävas. Året i min musikaliska värld har börjat bra och för er som diggar Arena, Pendragon i en tyngre tappning så……. 

Spiral Key – An Error of Judgement
Pride and Joy Music

1. Reason Revolution (3:46)
2. Dark Path (6:06)
3. Freeze Time (5:40)
4. Hollywood Dreams (5:36)
5. Possessive (9:16)
6. West Facing (5:51)
7. Sanctimonious (5:08)
8. Dead End (5:47)

http://www.spiralkey.co.uk

https://www.facebook.com/spiralkey

 

Betyg: 7,5/10

Conny Myrberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.