3.2 – The Rules Have Changed

Ni som har levt ett tag vet att första skivan kom redan 1988 och var ett samarbete mellan Keith Emerson och Carl Palmer samt Robert Berry. Skivan var relativt poppig och kanske hade ASIAs tidigare framgångar påverkat skrivprocessen. Vad vet jag? Undertecknad kommer dock framförallt ihåg låtarna Talkin´about och On my way home.

Innan Keith Emerson gick bort 2016 så hade han och Robert Berry pratat om en uppföljare till 3. De diskuterade låtideér, arrangemang och även skivomslag. Ingenting var dock inspelat när Keith gick bort. Robert visste inte riktigt vad han skulle göra med det som han och Keith påbörjat. Men när den värsta sorgen lagt sig så bestämde han sig för att genomföra projektet som en hyllning till Keith Emerson.

Resultatet är mäktigt och pompöst. Jag kommer att tänka på skivan med Emerson, Lake & Powell från 1986. Ni vet den med Touch and go. Lyssna bara på Powerful man. Kanske ville Robert använda liknande synthar som Keith använde sig av på 1980-talet. Det låter så i alla fall. Somebody´s watching ger också mersmak med sina fanfarer och små soloutflykter. Dessa två låtar har även släppts som singlar.

This letter känns lite malplacerad i sammanhanget med akustisk gitarr som bas. Lite som en blandning av John Mellencamp och The Waterboys. Orkar man lyssna på texten kanske ni hittar något av värde där. Annars ganska intetsägande.

Kort sagt är denna skiva för er som gillar progressiv rock som det lät på 1980-talet och även gamla ELP-takter kan skönjas här och var. Själv känner jag att den säkert kommer att växa lite med tiden. Det finns mycket detaljer som måste sätta sig och det brukar ta ett antal lyssningar. Gillar ni ELP generellt och plattan 3 från 1988 så får ni ert lystmäte här. En helt okej uppföljare om ni frågar mig. Robert Berry har varsamt rott projektet i hamn. Även om inte Keith själv spelar på skivan så finns han med helt klart, i anden som man säger. Ni kommer förstå när ni lyssnar.

3.2 – The Rules Have Changed
Frontiers Music S.r.l

1. One on one
2. Powerful man
3. The rules have changed
4. Our bond
5. What you´re dreamin´now
6. Somebody´s watching
7. This letter
8. Your mark on the world’

Betyg: 7 / 10

Peter Dahlberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.