Årsbästalistan 2018 – Pontus Norshammar

Bästa plattorna 2018
1 Koenji Hyakkel: Dhorimvishka
Härligt kaotisk, högoktanisk japansk prog. Magma på speed 🙂

2 Motorpsycho: Roadwork 5
Norrmännen är i högform. Snacka om jamband! Den 24 minuter långa Lacuna/Sunrise är helt magisk. I mina öron ligger det här väldigt nära King Crimsons improvisasioner 72-74. Musiken står helt på egna ben dock. Årets liveplatta.

3 All Traps On Earth: A Drop Of Light
En sen överraskning. Episk prog med folk från Änglagård. Långa sviter med flöjt, slagverk, saxofoner och ödesmättad sopransång. Gillar man Crimson, PFM eller Goblin är man absolut hemma här.
A must hear!

4 Paul McCartney: Egypt Station
Macca gjorde en riktigt bra platta och toppade Bilboardlistan vid fyllda 76. Respeskt. Från snygga balader som Happy With You och I Don’t Know via klassisk McCartney pop som Come On To Me och Who Cares till längre, proggigare stycken som hans vidräkning med Trump i Despite Repeated Warnings och den avslutande triptyken Hunt You Down/Naked/C-Link
Gammal är äldst.

5 Spindle Ensemble: Bea
Jag vill slå ett slag för detta Chamber proggäng från Bristol. Deras platta Bea är härligt vacker. Aldrig fel med marimba och dragspel 🙂
Det blir annorlunda och spännande.

Bästa återutgivningarna 2018

1 The Beatles: The Beatles (aka The White Album)
Ny mix, samtliga Esher demos, outgivna tagningar och udda versioner. Helt fantastisk box. Fjolårets Sgt. Pepper box var redan den en fest för fansen och detsamma gäller för det vita mästerverket.

2 Frank Zappa: The Roxy Performances
Zappas konserter på rockklubben Roxy i New York i december 1973 anses vara legendariska. Här bjöd Mothers på förstklassig fusion på högsta nivå. Konserterna filmades och inspelningarna blev grunden till live plattan Roxy And Elsewhere (1974) Man kan lugnt säga att filmen blev försenad, den släpptes som Roxy The Movie först 2015.
I år valde så Zappa Family Trust att släppa de kompletta inspelningar på sju CD. Tre konserter plus repetitioner. Magiskt.

3 Jethro Tull: Heavy Horses (New Shoes Editions)
Tulls klassiska elfte studio album från 1978 släpptes i lyxutgåva med ny mix av Steven Wilson. En livekonsert från maj 1978 från Berne mixad av Jakko Jakszyk (från King Crimson). Man får även sju outgivna låtar. Givetvis får man även allt ihop även i 5.1 ljud plus en bok på 96 sidor. Mumma.

4 The Moody Blues: In Search Of The Last Chord
50 års jubileum för Moodies tredje album. En klassisk platta d Psychedelia höll på att utvecklas till Prog. Här blir det plattan i både gammal och ny mix. Singlar i mono,
samt BBC inspelningar.
Dessutom en dvd med allt i5.1 ljud. Säger bara OM! 🙂

5 Gryphon: Raindances: The Transatlantic Years 1973-1975
Vem kunde ana att detta gamla kultband skulle göra comeback och dessutom göra en ny platta sisådär 41 år efter förra skivsläppet. Gryphon blandade engelsk folkmusik med klanger från medeltiden och renässansen . Mycket blockflöjt, krumhorn och fagott. Nu har Essoteric Records passat på att ge ut en dubbel cd med de fyra plattor som gruppen spelade in för Transatlantic Records i mitten av 70-talet. Gryphon (1973) Midnight Mushrumps och Red Queen To Gryphon Three (båda 1974) samt Raindance (1975). Gruppens sista album, den något jazzigare Treason gavs ut på Harvest 1977 och ingår alltså inte i den här samlingen. Musiken rör sig över kortare stycken som på första plattan till längre, mer komplexa kompositioner som den 18 minuter långa Midnight Mushrump eller de fyra styckena från den tredje plattan där temat är schack.
Gryphon var förband åt inga mindre ön Yes på Relayer turnén. Tänk om man hade haft en tidsmaskin ändå. Kolla in bandet. De är grym kult. Nya plattan Reinvention tycker jag är ömsom vin ömsom vinäger men väl värd för hyllan men börja med de tidiga plattorna. Skulle de bli så att kommer hit och lirar live så ska jag stå längst fram med en sejdel mjöd 🙂

Bästa giggen 2018

1 King Crimson – Circus, Stockholm (2 kvällar)
2 Roger Waters – Friends Arena
3 Peter Hamill, Kulturhuset
4 Hasse Bruniusson’s Samla Mammas Manna (Katalin, Uppsala)
5 Mikael Ramel Band – Trubaduren, Hönö
6 Steven Wilson – Circus
7 Martin Åsander/ Nova/ Vox Immanuel: Mässan ”I Evig Tid” för körer och stråkensemble, Immanuelkyrkan, Stockholm
8 Flower Kings Revisited/ Spock’s Beard Kulturhuset, Stockholm
9 Queens Of The Stone Age – Gröna Lund
10 Rival Sons – Gröna Lund

Pontus Norshammar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.