Nine Shrines – Retribution Theory

När metalcore började bubbla upp på allvar i början på det nuvarande årtusendet så tyckte jag det lät ganska spännande med sin blandning av amerikansk hardcore och svensk melodisk death metal. Genrens utveckling i olika grenar gick dock ganska snabbt åt helt fel håll allihop och mitt gillande försvann ungefär lika fort. När sedan Ohio-bandet Attack Attack! krälade sig fram och presenterade vad som en kort stund kallades för crabcore så var botten nådd. Vad har då detta med bandet Nine Shrines och deras debutalbum att göra? Jo inte nog med de är från just Ohio, deras trummis Andrew J. Wetzel spelade tidigare med just nämnda Attack Attack! och de lirar vad som i grunden kan kallas för metalcore. De ligger alltså redan på minus när de skall försöka övertala mig om att albumet Retribution Theory är något alldeles extra. Visst, som alltid med denna genre, så tycker jag att flera av de tunga metalriffen är coola och aggressiviteten är det absolut ingen fel på och jag kan ibland tycka det är ganska så bra. Men så kommer ett så kallat breakdown där allt det där som är bra bryts av och växlar över till glättiga och poppiga melodier. Den stora spiken i kistan anländer sedan då sångaren bestämmer sig för att gå från fränt gastande till rena klara toner i de dansanta refrängerna. Detta flöde i musiken händer också i stort sett hela tiden i en och samma låt. Stop. Stäng av. Jag står inte ut.

Som seriös recensent så måste man ändå försöka se kvalitén i det man lyssnar på även om det inte alls faller en i smaken. Då måste jag, även om det bär mig emot, erkänna att Retribution Theory förmodligen är ett ganska så starkt album. Framförallt är det styrkan i melodierna som kommer håva in de flesta lyssnarna medan den småtekniska musiken kan ha en chans att imponera på fans även utanför genregränserna. Inom metalcore-svängen så kommer nog Retribution Theory hyllas och Nine Shrines har förmodligen en chans att bli hur stora som helst. Jag försöker men förstår dock inte varför.

Nine Shrines – Retribution Theory
Mascot Records/Mascot Label Group

 1. Nimrod
 2. Retribution Therapy
 3. Chain Reaction
 4. Ringworm
 5. Happy Happy
 6. Dead
 7. Hymn
 8. Conjure
 9. Pretty Little Psycho
 10. Ghost
 11. Sick Like Me
 12. Counterfeit

https://nineshrines.com/
https://www.facebook.com/nineshrines/
https://www.mascotlabelgroup.com/

Betyg: 5/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.