Frost* – Day And Age

Det är nu fem årsedan senaste albumsläppet Falling Satellites såg dagens ljus och nyfikenheten på nya var minst sagt stor. Parhästarna Jem Godfrey och John Mitchell fortsätter här sin resa tillsammans med basisten Nathan King då trummisen Craig Blundell lämnade bandet 2019. På nya fullängdaren tar man nu till hjälp med inget mindre än tre gästande bakom trummorna, Kaz Rodriguez (Chaka Khan, Josh Groban), Darby Todd (The Darkness, Martin Barre) och Pat Mastelotto (Mister Mister, King Crimson). Som lyssnare är det inte så ofta jag tänker på vilken skillnad det gör vem som sitter bakom pukorna. Här får man chansen att upptäcka helt olika stilar. Pat Mastelotto spelarRepeat To Fade med goa baktakter liksom på Skywards där tankarna går till Peter Gabriels många alster, är också ett av favoritspåren på albumet. Helt annorlunda trumspel presenteras exempelvis på Island Life där drivet är mera påtagligt liksom på inledande Day And Age som även den tillhör favoriterna. Day And Age är ett starkt alster med sin lite mer medryckande popiga prog som exempelvis Steven Wilson det senaste haft sin förkärlek till, lägg där till den medverkande unga tjejen och vi får även en del mystik och skräckfilmskänsla.

Waiting For The Lie – visas en helt annan sida med återhållsam orkesterljudbild och återkommande pianoslinga i en överlagt lågmäld låt, finstämt och vackert presenterat. The Boy Who Stood Still en berättaröst tar oss igenom handlingen likt en film och något udda alster för att vara Frost* där tankarna går till H.G Wells’ klassiska War of the Worlds. Kill The Orchestra – en melodiskt finstämt stycke som kanske kan beskrivas som en proggigare variant av Jeff Lynn vilket infiltreras med tvära kasst i diverse genre.

Day And Age ett album med ideliga överraskningar från låt till låt, lägg därtill en del ”Engelsk” texthumor, exempelvis orden Enjoy yourselves, you scum! där Enjoy yourselves och you scum är återkommande på plattans texter, läste någonstans att tom avslutande morsekoden på Island Life var  S-C-U-M. I den avslutande pompösa och kanske albumets bästa akt Repeat To Fade insmygs finurligt dessa ord av en ”skrikande” John Mitchell, kanske riktade till oss skribenter hehe  😉

Frost* – Day And Age
InsideOut Music

  1. Day And Age (11:49)
  2. Terrestrial (05:13)
  3. Waiting For The Lie (04:31)
  4. The Boy Who Stood Still (07:33)
  5. Island Life (04:14)
  6. Skywards (04:13)
  7. Kill The Orchestra (09:27)
  8. Repeat To Fade (06:14)

www.facebook.com/frostlife

Betyg: 8/10

Conny Myrberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.