LEPROUS – Aphelion

Beskådade bandet live för första gången 2010 på svenska festivalen Slottsskogen Goes Progressive med vokalisten Einar Solberg i rastaflätor och musik i genren progmetal, redan då kunde man höra en speciell touch i deras musik.

Det är också norska Leprous signum genom hela deras katalog där musiken har en egenart från de flesta andra inom progrocken vare sig skivsläppen gått åt det tyngre eller mer melodiöst konstnärliga. Med nu åttonde studiosläppet Aphelion har bandet tagit ytterligare ett steg i den riktningen.

Här presenteras en hel hög majestätiska alster sammansatt med finstämda episoder där Solbergs speciella ”hög oktav” röst genomsyrar spåren med sin unika presentation. Med det sagt måste jag även framhäva resten av bandet vilka levererar högklassigt på sina instrument och naturligtvis också är en bidragande orsak till gruppens sound. Inget band klarar sig dock utan bra komponerade låtar och sannerligen här finns det både unika och som progälskare utanför ramen alster att ta till sig. Aphelion må vara lite speciell från vad de flesta hört innan men tro mig, ta er tid och toner med finstämda nyanser i en ny musikalisk värld uppenbarar sig.

Några reflektioner: Out Of Here – när operavärlden presenteras i en helt ny tappning med tungt majestätiskt komp. The Shadow Side – finstämt, melodiöst och vackert. Nighttime Disguise – melodi, tempo och taktväxlingar eller det som oftast karakteriserar genren prog. Här även känslosamt vokala som extra krydda vilket avslutas med ett growl i världsklass.

LEPROUS – Aphelion
InsideOut Music

 1. Running Low (06:30)
 2. Out Of Here (04:15)
 3. Silhouette (03:44)
 4. All The Moments (06:52)
 5. Have You Ever? (04:41)
 6. The Silent Revelation (05:45)
 7. The Shadow Side (04:28)
 8. On Hold (07:47)
 9. Castaway Angels (04:53)
 10. Nighttime Disguise (07:04)

www.facebook.com/leprousband

Betyg: 8/10

Conny Myrberg  

1 svar på ”LEPROUS – Aphelion”

 1. Jag var också är 2010 och gillade deras Prog-Metal sen har de kraftigt bytt stil.
  Får lyssna igenom detta och se vad jag tycker om det numera monotona filandet……

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.