The Flower Kings – Paradox Hotel 2023 reissue

The Flower Kings – Paradox Hotel 2023 reissue
Sony Music/InsideOut

Jag brukade se Flower Kings albumkatalog som en bergochdalbana. Exempelvis var ”Unfold the future” ett präktigt mästerverk, medan uppföljaren ”Adam and Eve” endast var att betrakta som klart bra. Dubbelalbumet ”Paradox Hotel” – här för första gången utgivet på vinyl – kom därefter, och återigen påkallar storverkstämpeln uppmärksamhet. Det dröjer dock en stund innan så är fallet, då episka ”Monsters and men” visserligen är 20 minuter vackra melodier och innerlig sång, men inte förmår upprepa forna mästereposbedrifter. 

Men vad händer? Efter några låtar faller ”Pioneers of aviation” in – utan sitt gripande vackra och högeligen effektfulla orgelintro! Utrymmesbrist måhända, men fult likafullt.  Inplacering på vinylskivor är också tänkbar som förklaring till diverse omplaceringar. Mest lyckad av dessa är placeringen av albumets titelspår först på sin skivsida. Jag har alltid tyckt denna effektiva rocker borde fått inleda hela albumet (man öppnade konserterna med den), så tummen upp.

Något som kan påpekas är att man på skiva två lyfter fram studiotjatter, vilket stundom ger en lössläppt air av jam session. I övrigt är ”Paradox Hotel” en kavalkad av topplåtar. ”Hit me with a hit”, ”Bavarian skies”, ”End on a high note”, keyboardisten Tomas Bodins ”Touch my heaven”, ”What if God is alone”, ”Man of the world”… Kanske är albumet en smula rakare än vi är vana vid från blomsterkungarna. Mindre symf och mera rock. 

I slutändan är ”Pardox Hotel” den kollektiva skapelsens vittnesmål. Givetvis intar gitarristen/sångaren Roine Stolt ledarrollen, men Bodin är assisterande producent och medkompositör till sju nummer. Hasse Fröberg medverkar på sång och gitarr (och skriver ”Life will kill you”), medan Jonas Reingold agerar flyhänt basist samt i den sanslöst gripande ”What if God is alone” låtskrivare. En eloge slutligen till duktige Marcus Liliequist som för första och enda gången trummar på ett Flower Kings-album.

The Flower Kings | Facebook

Betyg: 9/10

Daniel Reichberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.