Incura – Incura

Incura - Incura
Incura – Incura

Senaste signingen på tyska proglabeln InsideOut är Kanadensiska bandet Incura. Bandet har sedan starten släppt fyra EP:s: A way out – 2003, Is everyone ready to face what we´re fighting for? – 2003, Swords, souls, secrets – 2007 och senast The lost souls – 2009. Incura albumdebuterade i hemlandet redan förra året, men det har först nu blivit dags för resten av världen att få stifta bekantskap med dessa ynglingar.

Att genrebestämma Incuras musik är ganska så svårt då den tangerar både metal, samt mer renodlad progmetal. Soundmässigt ligger Incura ganska nära band som Coheed & Cambria. Detta inte minst då sångaren Kyle Gruninger har en röst som starkt påminner om Claudio Sanchez i nämnda band. De har båda en ganska så gäll, genomträngande och intensiv stämma som matchar bandens musik väl. Banden påminner även om varandra när det gäller sound, intensitet och uttryck. Killarna i Incura har snickrat ihop tio riktigt bra låtar där det många gånger mycket teatraliska uttrycket ger låtarna en nerv och inlevelse som är riktigt skön. De flesta spår känns relevanta och fyller sin funktion på plattan, och de sätter sig faktiskt mer och mer för varje lyssning. Man blandar friskt brutala gitarriff, mullrande bas, tight och tekniskt trumspel, med snygga melodistämmor på framförallt piano. Allt kryddat med Kyles känslofyllda och inlevelsefulla stämma.

Redan i första spår, Get your gun sätts en standard både kvalitémässigt men också musikaliskt som sedan följs mer eller mindre genom hela plattan. Upplägget är på de flesta av låtarna alltså ganska så snarlikt, och det får väl tyvärr ses som en av få saker som det finns en anledning att anmärka på. Efter en ofta ganska så energisk och teknisk inledning följer ett lugnt och finstämt versparti, som sedan bryts av med ett tungt medryckande refrängparti. Detta scenario utspelar sig sedan i de flesta låtar vilket gör att plattan då känns lite väl likriktad. Annars är varje enskilt spår riktigt bra, men helheten känns ändå lite för enahanda för att generera ett toppbetyg. Det hade behövts fler spår som: Decide eller The greatest con som sticker ut mer för att skapa en större musikalisk omväxling. Trots ovan nämnda klagomål får jag ändå en klar känsla av välbefinnande när jag lyssnar på bandets musik då den ändå är så energifylld, välkomponerad och kompetent framförd. Inför nästa släpp behöver dock Incura skapa större musikalisk variation och utveckla den mer progressiva ådran för att behålla mitt intresse.

Incura – Incura

InsideOut Music

  1. Get the gun
  2. I breathe this
  3. I´m here waiting
  4. Who are you
  5. Turning blue
  6. Decide
  7. Here to blame
  8. The greatest con
  9. I´d give anything
  10. Sweat runs cold

www.incura.net

Betyg: 6,5 / 10

Staffan Vässmar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.