Pavlov’s Dog – Has Anyone Here Seen Sigfried?

Pavlov's Dog – Has Anyone Here Seen Sigfried?
Pavlov’s Dog – Has Anyone Here Seen Sigfried?

Snacka om kultplatta! Under inspelningen av Pavlov’s Dogs tredje album upplöstes gruppen. David Surkamp (sång/gitarr) och Doug Rayburn (mellotron/flöjt) valde att slutföra inspelningarna på egen hand med uppbackning av medlemmar från Steely Dan och skivans producenter. Men när Columbia Records vägrade ge ut materialet glömdes albumet bort. Piratskivor började dyka upp under 80-talet med titlar som The St Louis Hounds, Third och Great Lost Third. Inte förrän 2007, 30 år efter att den hade spelats in, när det återförenade Pavlov’s Dog godkände Rockville Musics utgåva, fick Has Anyone Here Seen Sigfried? en auktoriserad release. Men det är inte slut än: 2013 återfanns mirakulöst nog originaltejperna och efter ett omfattande restaureringsarbete fick Rockville Music den stora äran att ge ut skivan med den oöverträffade albumtiteln. Sigfried Carver var violinist på gruppens debut, det respekterade progrockalbumet Pampered Menial, men försvann spårlöst en tid efter debutens utgivning. Han dök visserligen senare upp som Richard Nadler men valde andra karriärstigar som journalistik och politik innan han gick bort 2009.

Synd bara att musiken inte är lika unik som historian bakom den. Det är möjligt att albumet hade kunnat möta en softrock-publik bland vänner av Elton John, Eagles och Fleetwood Mac, men artrockfans hade känt sig alienerade vid en release 1977. Det enda kvarvarande karaktärsdraget från de båda första Pavlov’s Dog-plattorna är nämligen Surkamps gälla vibrato (tänk dig en hybrid mellan Geddy Lee och en trånsjuk Meat Loaf). Därmed inte sagt att musiken är dålig, snarare slätstruken. Men det finns snygga partier och fina harmonier inbäddade i spår som inledande, lätt Blue Öyster Cult-färgade, Goodbye Trafalgar. De romantiska Falling in love och Only you håller också intresset vid liv såvida Surkamps melodramatiska sång inte skrämmer bort dig. Det bästa på skivan är bonusmaterialet som avslöjar dels att bandet är betydligt mer resolut live men även att gruppens äldre material är mer spännande. Så den som är ute efter fräck artrock, satsa på Pampered Menial, för Has Anyone Here Seen Sigfried? är avsedd för David Surkamps fanskara.

Pavlov’s Dog – Has Anyone Here Seen Sigfried?

Rockville Music

 1. Goodbye Trafalgar
 2. Falling in love
 3. Only you
 4. Painted ladies
 5. I love you still
 6. Jenny
 7. Today
 8. Stop short (original outtake)
 9. It’s all for you
 10. Suicide
 11. While you were out
 12. Falling in love (alternative mix)
 13. Julia (David Surkamp acoustic version 2007)
 14. She came shining (live 2012)
 15. Fast gun (live 2011)
 16. She breaks like a morning sky (live 2011)
 17. Paris (live 2011)
 18. Goodbye Trafalgar (live 2012)
 19. Only you (live 2012)

www.rockville-music.com

Betyg: 5/10

Jukka Paananen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.