Gino Vannelli – Live in LA

Vannelli Gino - Live in LA
Gino Vannelli – Live in LA

Gino Vannelli har betytt väldigt mycket för mig ända sedan den dag i slutet av sjuttiotalet då storasyrrans dåvarande pojkvän presenterade mig för plattan Brother to brother. Denne fanstastiske Kanadensiske sångare och kompositör levererade på sjuttiotalet, men också till viss del även på åttiotalet det ena superalbumet efter det andra. Nämnda platta och den efterföljande Nightwalker har ända sedan dess varit stående inslag i skivsamlingen som regelbundet plockats fram och avnjutits.

I pressreleasen till Live in LA står det att du antingen kommer att hata den här plattan eller raka motsatsen, vilket säkerligen kan vara fallet för en hel del. Att Vannelli har sålt över 10 miljoner plattor världen över vittnar väl om något om denne musikers storhet. Vannelli har som sagt en gedigen låtkatalog att hämta material ifrån och har på Live in LA lyckats få med de flesta av sina största låtar. Kan dock tycka att en dubbelutgåva hade varit extra välkommen då fler inte fullt så kända spår hade kunnat presenterats. Vannelli har en röst som spänner över ett mycket brett vokalt register och som ger hans låtar en skön känsla och dynamik. Han har dessutom en känsla, närvaro och inlevelse i sin röst som är magnifik. Vannelli sjunger vid dryga sextio år minst lika bra som han gjorde i sina unga år på 70-talet och klarar alla svåra passager och höga toner galant. Precis som på sina plattor omger han sig även på scen med supermusiker rätt över vilket gör att låtarna lyfter extra mycket live. Gino samarbetade på många av sina plattar med sina båda bröder Ross och Joe Vannelli. Brorsan Joe gästspelar här i låten Brother to brother medan broder Ross står för produktion och mixning, vilket han gjort på ett excellent sätt då plattan har ett suveränt ljud.

Det mesta av låtmaterialet på Live in LA är hämtat från hans mellanperiod som enligt min mening också är hans bästa, det vill säga sent 70-tal och första halvan av 80-talet och innefattar som tidigare nämnts de flesta av hans mest kända låtar. Visst kan en del spår som If I should lose this love och Living inside myself kännas lite väl ”smöriga”, men vad gör det när Vannelli och medmusiker mixar det med ösigare spår som: Nightwalker, Appaloosa, Black cars och den makalöst bra Brother to brother. I flera spår och inte minst i senast nämnda spår har en lekfull jazzighet infunnit sig som ger låtarna en ny musikalisk dimension jämfört med studioversionerna. Vannellis musik borde tilltala de flesta som är inne på aor / westcoast men även de som gillar t.ex Sting, Billy Joel eller Stevie Wonder. Live in LA är inspelad och filmad på anrika Saban Theatre i Los Angeles och är för övrigt Vannellis första gig i LA på femton år.

Jag har tyvärr aldrig haft förmånen att få se Vannelli live men genom nya Live in LA har jag nu fått chansen att äntligen få se denne store artist. Dvd-utgåvan ska enligt pressreleasen vara något av det bästa som har filmats vilket man naturligtvis får ta med en stor nypa salt, men ett köp av både cd och dvd-versionen känns fullständigt givet.

Gino Vannelli – Live in LA
Sono Recording Group

1.   Nightwalker
2.   I just wanna stop
3.   If I should lose this love
4.   Appaloosa
5.   A good thing
6.   Wild horses
7.   The last day of summer
8.   Black cars
9.   Living inside myself
10. Brother to brother
11. People gotta move
12. None so beautiful
13. Canto

www.ginov.com

Betyg 9 / 10

Staffan Vässmar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.