Mastodon – Once more `round the sun

mastodon2014
Mastodon – Once more `round the sun

Atlantabandet Mastodon har hunnit fram till sjätte utgåvan genom nya alstret Once more `round the sun och har mycket att leva upp till efter den mästerliga föregångaren The Hunter. Efter de tidigare utgivna plattorna: Remission – 2002, Leviathan – 2004, Blood Mountain – 2006 och Crack the skye – 2009, kröntes bandets karriär så långt med en platta som sopade banan med samtliga tidigare verk. Självklart skulle detta faktum kunna framkalla massiv skrivkramp och prestationsångest av sällan skådat slag, men Mastodon verkar ha bortsett från alla högt ställda förväntningar och gjort som man brukar, det vill säga man har gjort som man själva vill.

Inhandlade bandets första två plattor när de släpptes men hittade inte riktigt det som så många andra fastnat för, så plattorna ställdes undan i skivhyllan och glömdes mer eller mindre bort. När så The Hunter kom häromåret fastnade jag för den sanslöst bra låten Curl of a burl och helt plötsligt var mitt intresse för bandet väckt igen. Backkatalogen började utforskas och plötsligt hittade jag den ena sköna plattan efter den andra, där de två bortglömda plattorna lyftes fram ur hyllan och faktiskt fann sin plats på nytt. När så plattan / dvd:n Live at Brixton släpptes ifjol var jag helt såld på detta tämligen udda och mycket säregna band.

Once more `round the sun är till skillnad från de flesta av sina föregångare ingen temaplatta som avhandlar ett specifikt ämne, utan är “bara” en helt vanlig platta som avhandlar ganska så alldagliga ting i och runt omkring bandet. Musikaliskt känns det mesta hemtamt även om de mesta krångligheterna har fått stå tillbaka något för mer låtorienterade alster. Själv älskar jag Mastodon när de är så där härligt ”meckiga” och samtidigt tunga och brutala. Detta finns fortfarande kvar i stor utsträckning i de nya låtarna även om det är lite mer nedtonat jämfört mot tidigare alster. Inledande Tread lightly är en ganska rak men grymt svängig låt med en tyngd och ett groove och flow som är ljuvligt. Rytmsektionen med trummisen Brann Dailor och bassisten Troy Sanders lirar sanslöst bra och tight vilket starkt medverkar till Mastodons framgångar. Stora favoritlåten The motherload är lika svängig den, men har dessutom ett refrängparti som sätter sig som en smäck. Garanterat en av detta års absolut bästa låtar. High road är massivt tung och släpig på klassiskt Mastodon-manér och man kan bara kapitulera för bandets omväxlande låtstrukturer och musikaliska stämningar så här långt.

Titelspåret Once more `round the sun känns precis som förut nämnda spår som en naturlig fortsättning på detta nya Mastodon-mästerverk. Här handlar det om ren och skär musikalisk fulländning där bandet funnit ytterligare en väg att konstnärligt uttrycka sig på. Chimes at midnight är härligt meckig och precis så grymt tillkrånglad och slingrig som bara detta gäng kan prestera, och ändå lyckas låta någorlunda lättlyssnade. Feast your eyes är ösig och halvt besinningslös med ett sväng och ett groove som bara knäcker. Halloween öser, slingrar och svänger med en riktigt bra och medryckande refräng. Mästerligt gitarrspel från herrar Brent Hinds och Bill Kelliher. Och det bara fortsätter och fortsätter och…….där den ena höjdaren efter den andra radas upp. Plattan tangerar och faktiskt överglänser The Hunter, enligt min mening med ganska bred marginal.

Som sagt, Mastodon är tillbaka med ett mästerverk som med all säkerhet kommer att ligga absolut högst upp i topp när 2014 ska summeras musikaliskt.

Mastodon – Once more `round the sun
Reprise

1.   Tread lightly
2.   The motherload
3.   High road
4.   Once more `round the sun
5.   Chimes at midnight
6.   Asleep in the deep
7.   Feast your eyes
8.   Aunt lisa
9.   Ember city
10. Halloween
11. Diamond in the witch house

www.mastodonrocks.com

 

Betyg 10 / 10

Staffan Vässmar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.