Jimmy Barnes – Hindsight

jimmy-barnes-hindsight

Jimmy Barnes – Hindsight

Jämte Bon Scott är väl Jimmy Barnes den mest karaktäristiske rocksångaren Australien har producerat. Med ”Hindsight” som trampolin gör han en volt med skruv genom sin 30 år långa solokarriär och landar på fötterna med näsan pekande framåt.

Skruven består i att grupper som Baby Animals, Living End, Soul Mates och Shihad fått arrangera om var sin låt och framföra dem med Barnes som huvudsångare. Och resultatet känns fräscht. Barnes skönsjungande dotter Mahalia Barnes och hennes Soul Mates lyfter ”Stand up” till en riktig soulrockrökare i en far och dotter-duett som jag gärna hade hört fler prov på. Vidare gör Living Ends en ettrig version av den rafflande ”Lay down your guns”. Dock tappar de originalets svängande puls i sitt något för studsiga arrangemang. Journeys Neal Schon förädlar däremot ”Going down alone” med ett makalöst gitarrspel och knäpper rent av Joe Bonamassas fina insats i duetten med Tina Arena, ”Stone cold”, på fingrarna. Albumets stora behållning är dock Barnes intakta passion och stålsträngade stämband. I albumets slutnummer, en cover på Steve EarlesThe other kind” och den enda låten i samlingen som Barnes inte spelat in tidigare, blir jag totalt överväldigad. Det är kanske den allra bästa låten i ”Working class man”-anda han någonsin sjungit in.

Jag har dock några anmärkningar. Nyinspelningen av superklassikern ”No second prize” är som en smurf bredvid Hulken och Shihads aggressiva uppdatering av ”Love and hate” landar som Pantera i ett Bruce Springsteen-blandband. Dessutom finns inget bidrag från hans fem 2000-talsalbum med i den här samlingen som utges för att fira Barnes 30 år som soloartist. Men vad jag hör är en artist som definitivt har många år kvar som sångare och kan han ge ut ett album i samma stil som det här avslutas så är han att räkna med som skivartist också.

Jimmy Barnes – Hindsight
Provogue/Mascot label group

1. Lay down your guns (w/ The Living End)
2. Time will tell (w/ The Baby Animals)
3. Good times (w/ Keith Urban)
4. Ride the night away (w/ Steven van Zandt)
5. Stand up (w/ Mahalia Barnes + The Soul Mates)
6. I’d die to be with you tonight (w/ Diesel)
7. Stone cold (w/ Tina Arena and Joe Bonamassa)
8. Working class man (w/ Jonathan Cain and Ian Moss)
9. Going down alone (w/ Neal Schon and Jonathan Cain)
10. Love and hate (w/ Shihad)
11. No second prize
12. I’d rather be blind (w/ Jon Stevens)
13. When your love is gone
14. The other kind

http://www.jimmybarnes.com

 

Betyg: 7/10

Jukka Paananen

 

 

 

2 svar på ”Jimmy Barnes – Hindsight”

  1. Ni på art rock är dom enda musikkritikerna som fattar vad musik handlar om.Gaffa och resten av deras gäng vill bara imponera på varandra med kvasi
    intellektuella flum analyser,vad trött jag är på det,kan det inte ta slut någon gång.

    1. Jo alla recensioner är ju egentligen en personlig uppfattning och ibland bra eller inte gynnar man kontakter/band /bolag som man har kontakt med! På artrock försöker vi ändå var så objektiva som det går och därav ges hela skalan av betyg! Till skillnad från många andra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.