Mägo De Oz – Illusia

mägo de oz

Mägo De Oz – Illusia

Det spanska folk-prog-rock-metal-bandet Mägo De Oz bildades redan 1988 och har således en gedigen historia bakom sig. Detta är trettonde studioskivan sedan debuten för 20 år sedan 1994. Själv upptäckte jag bandet under en spanien-vistelse 2008 då jag köpte på mig en packe av deras skivor. Jag fastnade för deras lekfullhet av hårdare rock inblandat med toner av folkmusik.

Nya plattan Illusia släpptes 21 oktober och är riktigt kul att lyssna på. Här vimlar det av snygga tvillinggitarrer a la Thin Lizzy och Iron Maiden. Sångarens röst är bra och ligger som en smäck på den ofta käcka musiken. Så mycket bättre än band som exempelvis Alestorm. Dessa känns mer äkta samtidigt som en underfundig ton ofta infinner sig. Lyssna bara på Abracadabra som har det bästa violinriffet sedan Dance with the devil med Phenomena. Superbt!

Bandet har även en kvinnlig sångerska som har det där härliga latinska temperamentet i sin röst och river och fräser fram i låtarna. Inte på gurgelvis utan mera rock-aktigt. Fastnar även för Vuelta alto som är en folk-metal låt som sätter sig direkt utan att kännas söndertjatad. Briljant!

Tyvärr kan jag ingen spanska men låtarna talar för sig själva. Kan därför även lyfta fram den mer expressiva Salvaje som har en härlig känsla i sig. Den mer hårdrockiga De la piel del diablo fastnar också. Titelspåret Illusia är en mäktig sak med många olika stilar! Refrängen är lite opera-inspirerad till och med och låten innehåller ett coolt bas och violinsolo!

Kort sagt en genomgående bra platta med några toppar här och där!

Mägo De Oz – Illusia

1.Pensatorium
2.Melodian
3.Abracadabra
4.Vuela alto
5.Si supieras…
6.Pasen y beban
7.Salvaje
8.La viuda de O’Brian
9.Cadaveria
10.Constelación Alpha D.C.I.
11.De la piel del diablo
12.Ilussia
13.Moriré siendo de ti

www.magodeoz.com

 

Betyg: 7 / 10

Peter Dahlberg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.