Soen – Tellurian

Soen-Tellurian-300x300

Soen – Tellurian

Mörk tung progressive metal där vemodet tar resan till de ensligaste av platser, ja konceptet är som klippt och skuret för s.k. ”nordisk” kvalitetsmusik. Opeth måste dock vara den största inspirationskällan när man hör låtar som The Words och Pluton. Kanske inte så konstigt ändå när en av bandets grundare tillika trummis Martin Lopez spelat med nämnda Opeth. De musikaliska landskapen gränsar även till andra svenska band som Katatonia och Miosis.

Svenska gruppen Soen är en ny bekantskap för undertecknad och bandets andra fullängdare, Soen består idag av Joel Ekelöf (Sång), Martin Lopez (Trummor), Joakim Platbarzdis (gitarr) och Stefan Stenberg (bas) som trots min ”alltför” korta genomlyssningstid på detta alster känns genuint samstämda.

Spåret Koniskas är liksom de flesta på albumet ett vemodigt men också vackert arrangerat med musikstilens så karakteristiska tempoväxlingar och harmonier. Om man nu måste välja en låt som sammanfattar Soen och deras musik så får det bli den åtta och halvminut långa Void, här ges vad jag vill kalla ett gott stycke melodisk progressive metal där tunga riff skickligt integreras med taktsektionen och tempobytena sammanflätas av lågmäld sång men ack en så viktig del av totalupplevelsen. Får här också vippar från ett av mina favoritband Porcupine Tree i sina tyngre sektioner.

En klart positivt förstaintryck som ger mersmak, kan tänka mig att de även leverera på livescenen med sitt samspelta koncept och atmosfäriska sound.

Soen – Tellurian
Spinfarm Records

1. Komenco
2. Tabula Rasa
3. Kuraman
4. The Words
5. Pluton
6. Koniskas
7. Ennui
8. Void
9. The Other’s Fall

www.facebook.com/SoenMusic

 

Betyg: 8/10

Conny Myrberg

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.