Burning Saviours – Unholy Tales From the North

Burning Saviours - Unholy Tales From The North

Burning Saviours – Unholy Tales From the North

Jag har haft ganska dålig koll vad Örebrokvartetten Burning Saviours har haft för sig det sista. Inte så konstigt egentligen då de endast har släppt ett gäng singlar sedan senaste fullängdaren Nymphs & Weavers (2007) såg dagens ljus. Men när nya Unholy Tales From the North drar igång så känns det genast bekant och tryggt. Inte bara det att man känner igen bandet utan även för att man forslas rätt in i sjuttiotalets doomscen där Black Sabbath regerade och Pentagram utmanade. De flörtar i och för sig både med stoner som tung sjuttiotalsrock men det är i klassisk riffig doom de har sin bopålar. Inledande trion låtar är tungt rullande småepisk doom som inte bara bjuder in till långsamt gungande riff utan även till småmedryckande refränger. Jag gillar det jag hör men jag blir inte golvad direkt. En starkare inledning hade varit att föredra. Ljudbilden är dock härligt daterad och luftig för att lyssnaren skall kunna hitta tillrätta i tidsepoken men jag saknar något som lyfter musiken. Men nu tar dock skivan fart och växer sig starkare. Låten Ondskan med sin svenska lyrik och högre tempo tar med mig på en härlig resa där jag tänker både på November och Abramis Brama. Detta gillar jag skarpt och att sjunga på svenska passar inte bara bandet utmärkt utan även sångaren Mikael Monks kommer mer till sin rätt här känns det som. Inside My Mind fortsätter lite i sin föregångares fotspår utan att direkt överraska men är ändå medryckande och njutbar. Njutbar är bara förnamnet på efterföljande The Sons of the North med vars episka doom och upptemporefräng blir nästan en kampsång! Avslutande Lyktgubben har trots sin titel en engelsk text och är musikaliskt en riktig stänkare med en långsammare refräng vars blytunga riff kommer blidka konsertbesökare i framtiden. Burning Saviours överraskar utan att jag blir överraskad. Man känner att bandet har potential att göra storverk och de överraskar med att ta sig an en genre som inte är direkt överbefolkad av nya bra band. De har hela tiden befunnit sig i regionen men den Witchcraft-skuggan de riskerade att hamna i har de undvikit snyggt. Men det finns saker att jobba på för att jag skall våga mig på ett högre betyg helt klart. Ljudet kan bli lite fläskigare, Monks kan ha lite mer tryck i rösten och en del spår kan faktiskt vara lite längre för att skapa en mer episk doomkänsla. Men oavsett så är Unholy Tales From the North en halvtimme skönt svängande klassisk doom som inte alls skall skämmas för sig och skivan har helt klart potential att växa till sig.

Burning Saviours – Unholy Tales From the North
Transubstans Records/Record Heaven

1. They Will Rise Tonight
2. And the Wolves Cried Out
3. Your Love Hurts Like Fire
4. Ondskan
5. Inside My Mind
6. The Sons of the North
7. Lyktgubben

www.facebook.com/burningsaviours

 

Betyg: 7/10

Ulf Classon

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.