Gov´t Mule featuring John Scofield – Sco-Mule

GMCD
Gov´t Mule featuring John Scofield – Sco-Mule

 

I september 1999 gav Gov´t Mule två exklusiva konserter som kommit att bli de mest efterfrågade inspelningarna i gruppens historia (sedan 2003 lägger gruppen upp alla sina livespelningar på mule.net). Som en del i Gov´t Mules 20-årsjubileum görs inspelningarna tillgängliga i form av ett dubbelalbum samt att gruppen återigen strålar samman med jazzgitarristen John Scofield för en månadslång turné.

Trots att detta är långt ifrån ett representativt verk för det jamälskande bluesrockbandet Gov´t Mule är två och en halv timma instrumental jazzrock ändå ingen Bambi på hal is. Kind of bird var jazzig redan när gitarristen Warren Haynes och basisten Allen Woody (1955-2000) spelade in låten som medlemmar av Allman Brothers Band 1991. Och Haynes och Woody skrev låten Birth of the mule tillsammans med trummisen Matt Abts som en hyllning till Miles Davis 1998. Lägg till gruppens genreöverskridande nyfikenhet på musik, deras exceptionella skicklighet som musiker och en gästande jazzmästare så går ekvationen helt plötsligt ihop.

Att Gov´t Mule och Scofield bara hade repat i en dag inför konserterna känns nästan overkligt. Musikerna är alerta men samtidigt väldigt avspända i sitt musicerande. Abts och Woody slår an ett tungt och flexibelt komp som ledigt vandrar mellan funk, jazz och rock. Men det är gitarristerna och keyboardesset Dan Matrazzo som står för improvisationerna. Ibland lyser de knappa förberedelserna och solisternas korta bekantskap igenom, men för jazzentusiasten är det som när en jungfru defloreras. Haynes står med båda fötterna i den bluesiga jambandmyllan men har inga svårigheter att kommunicera med de med jazz och fusion förknippade gästerna. Jag blir imponerad, ibland rent av häpen, men lika ofta bortkollrad när ekvilibrismen får låtarna att passera både tio- och femtonminutersstrecket. Men är du som jag lite förtjust i till exempel Rock Candy Funk Party så klarar du det. Låtar som Kind of bird och Scofields dynamiska Hottentot för tankarna till Deep Purples fusion- och jazzstunder. I titelspåret låter Scofield som om han blåser ut tonerna – förbluffande!

En annan aspekt på inspelningarna är den kristallklara ljudbilden. Att varje musiker är lätt att urskilja ger ett mervärde. Och sitter man och blundar medan man lyssnar så är det som att se verket framföras live.

Gov´t Mule featuring John Scofield – Sco-Mule
Mascot/Provogue

1. Hottentot
2. Tom Thumb
3. Doing it to death
4. Birth of the mule
5. Sco-Mule
6. Kind of bird
BONUS DISC:
1. Pass the peas
2. Devil likes it slow
3. Hottentot (alternate version)
4. Kind of bird (alternate version)
5. Afro blue

http://mule.net

 

Betyg: 7/10

Jukka Paananen

 

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.