UFO – A Conspiracy of Stars

UFO - A Conspiracy Of Stars - 2015
UFO – A Conspiracy of Stars

 

Att lägga King of the Hill som ett bonusspår känns för mig aningen felplanerat. Inte nog med att det är skivans bästa låt av de som går i ett högre tempo. Den hade även passat in ypperligt någonstans i mitten för att ge albumet en bättre dynamik. Men jag skall inte klaga för UFOs nya giv A Conspiracy of Stars innehåller tillräckligt med urbrittiskt rockgodis för att förgylla min tillvaro en lång tid framöver. Inledande The Killing Kind är en viril start i ett bra tempo medan efterföljande Run Boy Run, med sitt tunga riffande och lite elakare aura, kommer bli en perfekt konsertöppnare på kommande turnén. Sedan kommer en löjligt stabil fyrklöver som inleds med Ballad of the Left Hand Gun vars rullande sväng och slidegitarr för tankarna till sydstatsrocken. Efter följer Suger Cane som tar ner tempot en aning men vars bluesgung är omöjligt att värja sig mot och samma sväng går igen i snygga Devils in the Detail. Sista bladet på fyrklövern består av Precious Cargo som får näring av en orgel som driver låten framåt och avslutar en löjligt stabil första del på skivan. Avslutningen på albumet är inte alls dålig men når inte samma höjder som första halvan trots den småerotiska Messiah of Love samt medryckande Rolling Rolling.

Att ljudgeniet Chris Tsangarides (Gary Moore, Y&T) har plockats in för att ratta i studion är inget annat än ett genialiskt drag. Bandet kändes aningen krampaktiga och tillbakahållna på den annars positiva överraskningen och föregångaren Seven Deadly (2012). Där föregångaren kändes kompakt och stabbig så känns A Conspiracy of Stars luftig och levande vilket gör att samtliga i bandet får komma till tals och visa vad de kan. Och det gör de. Nya basisten Rob De Luca (ex-Sebastian Bach) gör sig hörd och evigt unge Phil Mogg rör sig ledig mellan tonerna när han återger lyriken på ett mästerligt sätt som bara han kan. Dock är skivans klarast lysande stjärna gitarristen Vinnie Moore. Hans gitarrspel ger liv åt de musikaliska kreationerna och det ena utsökta solot efter det andra levereras med inlevelse och känsla. Samtidigt har han ett inte allt för stort ego vilket gör att han aldrig tar över en låt helt och hållet.

UFO har efter comebacken på nittiotalet blandat och gett med underskattade Sharks (2002) och lysande You Are Here (2004) som höjdpunkter för min del. De har nu fått sällskap av A Conspiracy of Stars som ett av de starkaste sentida UFO-albumen och det skulle inte förvåna mig om betyget åker upp ett litet snäpp när väl vinylen anländer och har fått snurra några varv.

UFO – A Conspiracy of Stars
Steamhammer/SPV

1. The Killing Kind
2. Run Boy Run
3. Ballad of the Left Hand Gun
4. Sugar Cane
5. Devils in the Detail
6. Precious Cargo
7. The Real Deal
8. One and Only
9. Messiah of Love
10. Rolling Rolling
11. King of the Hill (Bonus Track)

www.ufo-music.info

 

Betyg: 7,5/10

Ulf Classon

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.